Mielipide: Missä kunnossa ovat Nurmijärven suositut somekanavat?

Salaliittoteoreetikkoa ei kiinnosta sinun terveytesi tai yhteisön etu

Koronatilanteen vuoksi kuntavaalit tullaan ratkaisemaan aiempaa enemmän sosiaalisessa mediassa. Mutta missä kunnossa ovat Nurmijärven suurimmat someryhmät?

Suurin osa meistä varmaan toivoisi asiallista, tasa-arvoista ja turvallista vaalikampanjaympäristöä niille rohkeille, jotka ovat valmiina lähtemään yhteisiä asioitamme hoitamaan.

Olen seurannut huolestuneena Nurmijärven sosiaalisen median tilannetta jo pidemmän aikaa.

Somessa vaikuttaminen tapahtuu esimerkiksi ryhmissä, joiden toimintaa valvovat (tai ovat valvomatta) ryhmien ylläpitäjät. Ryhmien ylläpitäjäksi voi päätyä kuka vaan.

Viime aikoina on tullut erittäin selväksi, että kunnan politiikka-aiheisissa ryhmissä ylläpito ei kykene pitämään keskustelua asiallisena. Puolueettomuus, asiallisuus, turvallisuus ja tasa-arvoisuus eivät toteudu.

Olen havainnut, että muun muassa rasismiin tai naisvihaan ei puututa. Maahanmuuttoaiheisia keskusteluja ei moderoida.

Rasismia ei kuulemma meidän kunnassa ole – tällä argumentilla kätevästi torpataan, jos joku yrittää asiasta keskustella.

Naisviha näkyy siten, että naispuolisten ehdokkaiden kimppuun käydään erityisen vauhdikkaasti ja isolla joukolla. On surullista, että monikaan ehdokkaana oleva nainen enää uskalla kirjoittaa mitään kunnan suosituissa someryhmissä.

Korona-aika on nostanut salaliittoteoriat suureen suosioon myös meillä Nurmijärvellä. Osa ei edes usko koko viruksen olemassaoloon, eikä kyseessä ole mikään marginaalinen ilmiö.

Somessa kuka vaan voi helposti esittää asiantuntijaa. Asia mitä ajetaan ei aina ole pohjimmiltaan hyvää tarkoittava.

Kunnan someryhmissä mielipidejohtajan aseman on saavuttanut henkilö, joka on ääriliikkeiden piireissä hyvin tunnettu ja usein siteerattu muun muassa holokaustin ja ilmastonmuutoksen kieltäjä.

Koronaan liittyvät salaliittoteoriat ovat hänelle vain yksi luku pitkässä jatkumossa salaliittoteorioita, joita hän ahkerasti levittää somekanavissaan. Myös monet ylläpitäjät ovat kääntyneet hänen kannattajiksi. Näin huuhaatiedon levittämistä tuetaan ja kannustetaan ihmisiä olemaan noudattamatta korona-ajan virallisia suosituksia ja olemaan uskomatta valtamedian uutisia.

Tällainen toiminta on pohjimmiltaan yhteiskuntavastaista ja uhka yhteisön terveydelle, koska mitä useampi ihminen saadaan huuhaa-tiedolla käännytettyä salaliittoteorioiden kannalle ja koronarajoitustoimien vastaiseksi, sitä vaikeampi tätä maailmanlaajuista terveyskriisiä on ratkaista.

Rasismia, naisvihaa ja koronasalaliittoteorioita… Onko tällainen toimintaympäristö kelvollinen paikka ratkaista kuntavaalit?

Tilanne on hankala, koska sosiaalinen media ei ”tilana” ole julkisen vallan alainen.

Haastan puolueiden paikallisyhdistysten vetäjiä ja kuntaa sekä Keusotea toimimaan asiassa pikimmiten.

Kuntavaaleja varten tarvitaan asiallisempi keskusteluympäristö ja kuntalaisille huuhaan vastalääkkeeksi tutkittuun tietoon perustuvaa koronatietoutta.

Kommentoi