Kevään myötä katukuvaan ilmestyvät taas mopot ja niiden mukana perinteiset harmistuksen aiheet. Eniten taajamien asukkaiden hermoja koettelevat ilta- ja yöaikaan parkkialueilla kumia polttelevat mopoilijat, mutta todellisen turvallisuusriskin aiheuttavat menopelinsä laittomasti virittäneet kuluttajat.
Mopojen rakenteellisen nopeuden nostaminen on pitkään ollut monin tavoin kallista – jos siitä on jäänyt kiinni. Poliisilaitoksilla pitää olla ehdoton nollatoleranssi mopojen virittelyyn sekä resurssia hoitaa valvontaa. Liikenteen vaarantajat tulee saada heti kuriin. Jos mopo kulkee yli 65 kilometriä tunnissa, sitä käsitellään kuin moottoripyörää.
Tästä seuraa ajokielto vähintään kuukaudeksi, sakko kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä ilmoitukset Traficomiin ja Liikennevakuutuskeskukseen. Lisäksi ajoneuvoveron ja vakuutusmaksun korotus on jopa satoja euroja. Kaiken päälle seuraamuksena on vielä valvontakatsastus takaisin mopoksi.
Maksu lankeaa tavallisesti virittelijän vanhemman maksettavaksi. Vanhempien vastuullahan on, etteivät he päästä lastaan liikenteeseen ennen kuin ovat itse todenneet, että mopo on pykälien edellyttämässä kunnossa.
Läheskään kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan tätä velvollisuutta hoida – eivätkä välttämättä pysty itse mitenkään varmistamaan, että mopoa ei ole viritetty. Silloin ajoneuvon hankintaa ylipäätään tulisi tarkoin harkita.
Nuoret itse pitää velvoittaa vastuulliseen liikennekäytökseen. Viisainta olisi nyt varmistaa ajotaidot talven jäljiltä ja unohtaa keulimiset.