Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Kunnan on maksettava kunnossapitovelkansa

Arvoisat kunnanjohtaja Outi Mäkelä ja tekninen johtaja Jouko Lehtonen sekä kunnanvaltuuston jäsenet

1. Sopimusrikkomus

Nurmijärven kunnanvaltuusto otti vuosikymmeniä sitten hallinnollisilla päätöksillä kunnossapitovastuulleen ja hoitoonsa noin 160 km yhteispituudeltaan olevat tiet.

Ennen kuin kunnanvaltuusto päätti tiekohtaisesti kunnossapitosopimuksista, suoritettiin tiekohtaiset katselmukset, joissa määriteltiin tien kunto hyvin tarkasti.

Tiet oli levennetty, ojitettu, pintamateriaaleja myöten kunnostettu vaatimusten mukaan, ennen kuin kunta otti tiet haltuunsa.

Vanhan yksityistielain mukaan sopimukset velvoittivat kunnan pitämään tiet siinä kunnossa, kun kunta otti valtuuston päätöksellä ne vastaan kunnossapitosopimuksilla.

Teiden kunnossapidon olisi pitänyt ylläpitää tiet käytön vaatimalla tasolla, liikennemäärät ja ajoneuvomassat ovat vuosikymmenten saatossa kasvaneet merkittävästi.

Tältäkin osin kunta on laiminlyönyt sopimuksen, koska kunnossapitosopimusteillä olisi pitänyt mm. kantavuutta nostaa käyttöä vastaavasti.

Kunta ei ole omalta osaltaan tätä sopimusta noudattanut. Sopimuksen laiminlyönnin seurauksena kaikki kunnossapitosopimuksen alaiset tiet ovat todella huonossa, jopa ala-arvoisessa kunnossa.

Tämä on vakava sopimusrikkomus kunnanjohdolta.

Vaadimme,

että edellä kuvatun sopimusrikkomuksen takia kunnalla on velvollisuus kunnossapitosopimusten piirissä olevien teiden kunnostaminen vastaavalle tasolle, millä kunnanvaltuusto otti ne kunnossapito/hoitovastuulleen.

että kaikilla kunnossapitosopimusten piirissä olevilla teillä suoritetaan katselmus, jotta voidaan määritellä kunnan kunnossapitovelan kokonaissumma. Tämä on jo hallinnollisesti välttämätöntä, jotta valtuustolla on realistinen laskentapohja lisämäärärahoille.

2. Laiton tila

Valtuusto käyttää kuntalain perusteella aina kunnan ylintä päätösvaltaa. Valtuusto johtaa kuntaa ja päättää sen keskeisimmistä asioista.

Tärkeimmissä asioissa valtuusto ei voi antaa päätösvaltaansa alemmalle toimijalle. (HE 268/2014)

Vain valtuusto voi irtisanoa teiden kunnossapitosopimukset, joilla valtuusto on vuosikymmeniä sitten siirtänyt tiet hallinnollisella päätöksellä vuosikymmeniä sitten kunnossapitovastuulleen.

Näin ollen teknisen lautakunnan 25.4.2019 päätös yksityisteiden kunnossapitosopimusten raukeamisesta ei ole lainvoimainen, koska valtuusto ei ole sitä vahvistanut.

Mikä on exit-suunnitelmanne laittomuuden tilasta ulos?

Vaihtoehdot:

a) todetaan yhteisesti, että kunnossapitosopimukset ovat edelleen voimassa

b) kunnanhallitus vie teknisen lautakunnan 25.4.2019 päätöksen kunnanvaltuuston käsittelyyn

Kunnanjohto ja valtuutetut, odotamme vastauksianne viimeistään maanantaina 26.4.

Kunnossapitosopimusten piirissä olleiden 52 tien 174 asukkaan valtuuttamana, ehdolla kuntavaaleissa (ps.), Nurmijärvi