Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Pääkirjaston pysyttävä Kirkonkylässä

Nurmijärven palveluverkkotyö käynnistyi, kun valtuusto hyväksyi kokouksessaan 29.1.2020 palveluverkkotyön laadinnan aikataulun ja 25.3.2020 palveluverkon kehittämisen tavoitteet ja periaatteet. Työtä on tehty myös NUUKA-ohjelman tavoitteiden perusteella.

Palveluverkkotyössä on tarkasteltu myös kirjastojen olemassaoloa ja sijaintia.

Palveluverkkosuunnitelmassa on pohdittu pääkirjaston siirtämistä Klaukkalaan ja nykyisen pääkirjastorakennuksen muuttamista kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttöön.

Lisäksi on ehdotettu, että Klaukkalan kirjastolle rakennettaisiin uudet tilat Klaukkalaan.

Kirkonkylän kirjasto on perustettu lähteistä riippuen joko vuonna 1855 tai 1856. Kirjasto, sittemmin pääkirjasto, on toiminut Kirkonkylällä monissa tiloissa. Vuonna 1984 se muutettiin nykyiseen rakennukseensa keskelle kylää ja kuntaa.

Pääkirjasto sijaitsee kauniissa ympäristössä lähellä vanhaa linja-autoasemaa, toria, peruskorjattua Kino-Juhaa, kirkon aluetta ja Nurmijärven Museota.

Klaukkalassa kirjasto sijaitsee myös lähellä kouluja, alueen asukkaita, toria ja kirkon aluetta. Rajamäelläkin kirjaston sijainti on keskellä kylää, lähellä asukkaita ja kirkon aluetta.

Perusopetuksen opetussuunnitelma sisältää mm. oppilaiden kirjaston käytön opettamisen. Koulut ja varhaiskasvatuksen yksiköt tekevät muutenkin kirjaston kanssa säännöllisesti yhteistyötä.

Lukiolaiset tarvitsevat monipuolisesti kirjastoa varsinkin, kun kunnan yhdistetty lukio on päätetty rakentaa Kirkonkylään. Kirjastoa käyttävät myös niin tutkijat, tentteihin valmistautujat, ikäihmiset kuin työikäiset.

Pääkirjaston peruskorjauksen suunnittelu on käynnissä. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon se, että pääkirjasto säilyy pääkirjastona nykyisellä paikallaan Kirkonkylässä keskeisen sijaintinsa vuoksi tasavertaisesti kaikkien kuntalaisten saatavilla ja saavutettavissa joko kävellen, pyöräillen tai pienen matkaa autoillen.

Sijainnissa tulee ottaa huomioon ilmasto- ja päästövaikutukset sekä oppilaiden kuljetuskustannukset.

Kirjastoilla on kautta vuosisatojen ollut tärkeä tehtävä ja rooli lukutaidon opettelussa ja ylläpitämisessä. Ne ovat myös kuntalaisten olohuoneita paitsi lainaustoiminnan niin myös monenlaisten järjestettyjen tapahtumien paikkana.

Muistamme Riitta Mankan ajan kirjasto- ja kulttuuritoimessa. Hänellä oli runsaasti yhteistyötahoja ja ehtymätön mielikuvitus tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämisessä niin pääkirjastossa kuin Rajamäen ja Klaukkalan kirjastoissa.

Tarvitsemme pandemian jälkeen mankalaista innostusta ja rohkeutta, että saamme pääkirjastoon takaisin erilaiset tapahtumat ja tilaisuudet.

Pääkirjastossa järjestettävien tapahtumien lisäksi niitä järjestetään kauniisti remontoidussa Kino-Juhassa ja kirkossa.

Seitsemän veljeksen juhlavuoden juhlinta jäi pandemian jalkoihin. Toivottavasti Kivi-viikon juhlinta näkyy tänä vuonna ja myös jatkossa pääkirjastossa yhtä runsaana kuin se on ollut aikaisempina vuosina viime syksyä lukuun ottamatta.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.), Nurmijärvi, Kirkonkylä