Talousmetsien hoito ei voi perustua yksinomaan tunteisiin. On syntynyt eduskunnassa ja kuntatasolla (vihreät) aloitteita, joissa vaaditaan kuntien ja valtion metsien käsittelyssä siirtymään jatkuvaan kasvatukseen.
Kyseinen menettely metsänhoidossa on jo kauan ollut historiaa. Hyvin harvoin tulee vastaan kohde, johon sitä voi soveltaa.
Aukot metsäluonnossa perustuvat täysin luonnonlakeihin. Luonnonlait turvaavat jatkuvuuden. Jatkuvuus vaatii jatkuvaa uudistumista.
Aukot metsäluonnossa ovat verrattain lyhyt, mutta nopeasti kehittyvä välivaihe metsän kierrossa.
Metsänhoidossa ja -käsittelyssä aukkohakkuulle varmistetaan metsän uudistuminen ja nopeutetaan sitä.
Ihminen ei voi muuttaa luonnonlakeja, mutta ihmisellä on kehittynyt taito auttaa ja ohjata metsäluontoa selviytymään.
Luonnossa nopea ja vahva voittaa aina. Luontaisessa uudistumisessa kohteelle vähemmän sopiva puulaji saattaa valloittaa kasvupaikan.
Luonnon monimuotoisuus on sana, joka tuntuu olevan kaikkien huulilla. Kuinkahan moni tietää, mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Se on asia, joka on luonnon käsissä.
Monimuotoisuutta ei voi tehdä, se elää. Monimuotoisuutta katoaa ja syntyy uudestaan. Sen säilyttäminen ei ole ihmisen päätettävissä.
Metsän paras lääke on puun käytön lisääminen. Uudet investointisuunnitelmat antavat toteutuessaan siihen hyvät mahdollisuudet. Saadaan tilaa nuorille ja terveille metsille.
Nuori ja kasvukykyinen metsä ei helposti altistu luonnon tuhoille ja taudeille. Nuoren elinvoimaisen metsän kasvulla on myös ilmastonmuutosta hidastava vaikutus.
Kaunis, terve metsäluonto tarjoaa kulkijalle juuri sitä, mitä hän on tullut hakemaan. Piristystä, silmäniloa ja elämänuskoa sekä ennen kaikkea hyvän mielen.
Kuntien ja valtion sekä muidenkaan talousmetsien hoitoa ja käsittelyä ei voi toteuttaa pienen ryhmän tunteisiin perustuvilla ohjeilla.
Ratkaisut tehdään metsälakeihin perustuen ja ottaen huomioon kunkin kohteen metsänhoidollinen tilanne.