Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Miten käy pelikoneiden?

Kauppaketju Lidl ilmoitti torstaina, että se hävittää tulevan kesän aikana Veikkauksen rahapelikoneet kaikista myymälöistään. Pelejä poistuu kaikkiaan 250. Normaaliaikana provisiotuotto peleistä on ollut Lidlille miljoonaluokkaa.

Päätöstä saattoi jouduttaa se, että provisioiden eteen on tehtävä aika tavalla töitä. Kaupan kuuluu valvoa pelikoneiden käyttöä, ehkäistä ongelmia, huolehtia puhtaanapidosta ja tilittää tuotot eteenpäin.

Lidl katsoo, että pakolliseksi tuleva pelaajien tunnistautuminen ei poista kaupan tehtäviä eikä varsinkaan vastuuta.

Rahapelihaittojen näkökulmasta keskeinen kysymys juuri nyt on, seuraavatko S- ja K-ryhmät Lidlin esimerkkiä ja poistavat pelikoneet myymälöistään. S-kaupoista automaatteja on jo poistettu puolet ja niitä on vielä 1 500. K-kaupoissa pelejä on 2 000.

Lidlin ilmoitus ajoittui mielenkiintoiseen ajankohtaan, sillä pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtaa hallitus puntaroi parhaillaan rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vaikutuksia ja koko rahapelijärjestelmän uudistamista.

Helmikuun lopussa entisten ministereiden muodostama työryhmä julkisti selvityksensä, jonka mukaan jatkossa olisi viisainta ohjata rahapelituotot valtion yleiskatteellisiksi tuloiksi ja nykyiset edunsaajat budjetin kehysmenettelyn piiriin. Työryhmän mielestä ripeästi toimien uudistus voisi tulla voimaan 2024 alussa.

Rahapelijärjestelmän uudistamistyöhön havahdutti koronapandemia, joka vähensi Veikkauksen rahapelituottoja noin 300 miljoonaa euroa viime vuonna muun muassa siksi, että peliautomaatteja on suljettu.

Samalla syntyi huolta siitä, että rahapelaamista siirtyy yhä enemmän internetiin. Vuosi sitten kourallinen järjestöjohtajia vetosikin hallitukseen, että ulkomaalaista rahapelitarjontaa pitäisi rajoittaa Suomessa määrätietoisesti.

Olisiko kehysrahoitus sitten hyvä tapa jakaa avustuksia mielenterveystyöhön, päihdetyöhön, lastensuojeluun tai johonkin muuhun todella merkitykselliseen työhön, jota tekee noin 70 000 ihmistä kolmannella sektorilla noin 8 000 järjestössä?

Tuli uudesta mallista millainen tahansa, välittömien pelihaittojen, välillisten pelihyötyjen ja vastuiden punninta joka tapauksessa jatkuu, sekä hallituksessa että ruokakaupoissa.