Pääkirjoitus: Muista tämä, jos aiot polttaa risuja

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos joutuu tänäkin kesänä sammuttamaan kymmeniä maastopaloja. arkisto/Ari Peltonen

Kevään maastopalokausi on jo alkanut, vaikka viikonvaihteen kosteampi sää hieman maaston kuivumista hetkeksi hidastaakin.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja ympäristökeskuksen alueella – siis Nurmijärvelläkin – puutarhajätteen polttaminen on kielletty taajama-alueilla. Niiden ulkopuolella saa polttaa vähäisiä määriä myrkyttömiä ja kuivia puutarhajätteitä, mutta silloinkaan poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle.

Polttamisessa on aina noudatettava huolellisuutta ja varovaisuutta ja varata polttoalueen läheisyyteen alkusammutusvälineitä, esimerkiksi vesiämpäreitä tai paineellinen puutarhaletku tulen leviämisen estämiseksi.

Polttoalueen tulee sijaita tarpeeksi kaukana rakennuksista. Nuotiota ei saa jättää vartioimatta. Jätteiden polttaminen on kokonaan kielletty.

Avotulen teko on kokonaan kielletty, jos voimassa on metsäpalovaroitus, ruohikkopalovaroitus tai muu tulipalovaara, kuten voimakas tuuli.

Ylipäänsä viranomaiset suosittelevat risujen ja lehtien sekä muun vastaavan puutarhajätteen kompostoimista omalla pihamaalla. Mikäli tämä ei onnistu, suositellaan jätteen toimittamista sille tarkoitetuille kuntien vastaanottopaikoille.

Kommentoi