Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Suomalainen osaa kierrättää

Suomessa myytävien tuotteiden pakkausten kierrätyksestä huolehtivat ja sen myös suurimmaksi osin rahoittavat tuotteita pakkaavat ja pakattuja tuotteita maahantuovat yritykset.

Kiertoon päätyvien pakkausten materiaalit hyödynnetään uusien tuotteiden ja pakkausten valmistuksessa. Suomessa yli 70 prosenttia kaikesta pakkausjätteestä kierrätetään, joten pääosa suomalaisista on selvästi ottanut lajittelun osaksi arkeaan.

Kuluttajien tehtävänä on palauttaa tyhjät pakkaukset puhtaina keräykseen. Kun kaikki hoitavat osansa, pakkauksiin käytetyt materiaalit saadaan takaisin kiertoon ja pakkausten ympäristökuormitus pienenee. Epäsiistit ekopisteet hankaloittavat kierrätystä. Ekopisteisiin ei saa viedä sinne kuulumatonta jätettä eikä jättää mitään lojumaan astioiden ulkopuolelle.

Lohjalla alkaa kesällä vuoden kestävä tutkimus, jossa yhden omakotitaloalueen asukkaat saavat pihoilleen koko paketin: jäteastian sekajätteelle, oman astian biojätteelle ja nelilokeroisen hyötyjäteastian, jossa on paikat metallille, muoville, kartongille ja lasille. Voi sanoa, että ekopiste tuodaan pihapiiriin.

Ympäristöministeriönkin tukemassa hankkeessa selvitetään, miten optimoidulla keräyksellä vaikutetaan kustannuksiin, ilmastopäästöihin, jätteiden määrään ja asiakaskokemukseen.