Pääkirjoitus | Tarkkana taas liikenteessä

Hirvieläinkolarien riski kasvaa selvästi toukokuusta lähtien. Pahimman vaaran tielläliikkujille aiheuttavat hirviemojen karkottamat ylivuotiset vasat, jotka ovat tottumattomia liikkumaan yksin.

Hirvien lisäksi tai sijaan monilla alueilla suurempana riskinä ovat kuitenkin peurat tai kauriit, joiden kannat ovat vuosien mittaan kasvaneet.

Eteläisen Suomen metsäisiä taipaleita halkovien vilkasliikenteisten teiden onnettomuustilastot ovat karuja.

Hirvien ja kauriiden liikkumisesta varoittavia liikennemerkkejä ei asenneta teiden varsille turhaan.

Toukokuu on ollut hirvieläinonnettomuuksien tilastoissa synkintä aikaa, erityisesti aamu- ja iltahämärissä. Liikenneturvan tilastojen mukaan kaurisonnettomuudet eivät useimmiten johda henkilövahinkoihin autoilijoiden kohdalla, mutta moottoripyöräilijöille tai mopoilijoille niillä on helposti todella ikävät seuraukset.

Omaisuusvahinkoja syntyy toki myös autoilijoille, ja riistan kanssa ajettujen peltikolarien kustannukset nousevat vuosittain kymmeniin miljooniin euroihin.

Vajaa vuosi sitten voimaan tulleen tieliikennelain tuloksena teiden varsille on asennettu hirvivaroitusmerkkien lisäksi uusia kauriseläimistä varoittavia liikennemerkkejä. Nurmijärvellä ja etenkin lähiseuduilla niitä on runsaasti.

Liikenteen ammattilaisilla on useita yksinkertaisia perusneuvoja hirvieläinonnettomuuksien minimoimiseksi: pidä nopeus kurissa, keskity ajamiseen ja muista turvaväli.

Kuljettajahan ei itse voi vaikuttaa siihen, säntääkö hirvieläin tielle matkan aikana.

Siksi omalla toiminnalla on huolehdittava siitä, että tilanteen tullessa eteen olisi suurin mahdollinen valmius toimia turvallisesti.

Tähän kuuluvat riittävän alhainen ajonopeus, varoitusten huomiointi, ajamiseen keskittyminen sekä tehokas valojen käyttö ja havainnointi.

Moni luulee olevansa monitaitoinen ajamisen mestari, mutta auton kuljettaminen ja älypuhelimen näpräily samanaikaisesti on älytön yhdistelmä – itselle ja muille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut