Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Nurmijärvelle suuntaviivat koronan jälkeiseen aikaan

Koronapandemia on vaikuttanut meihin kaikkiin, niin yksilöinä kuin yhteiskuntana.

Vaikka rokotusmäärien kasvaessa olemme siirtymässä kohti valoisampia aikoja pandemian osalta, sen jälkiä tullaan korjaamaan vielä kauan.

Koronapandemian vaikutukset näkyvät kaikissa kunnissa, niin palveluissa, elinkeinoelämässä, kulttuurissa kuin hyvinvoinnissakin. Jälleenrakennus ja jälkihoito eivät siis ole vain valtakunnallinen asia vaan myös jokaisen kunnan asia.

Nurmijärvellä yrityksiä on suljettu ja ihmisten elämää rajoitettu. Kulttuurielämä on ollut pysähdyksissä ja seuratoimintaa on pitänyt rajoittaa.

Liikuntapaikat ovat olleet suljettuna.

Koronan vuoksi on menetetty puolitoista vuotta normaalia sosiaalista elämää.

Pandemia uhkaa lisätä eriarvoisuutta ja heikentää kuntalaisten hyvinvointia. Koronaepidemialla on ollut sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan huomattavat vaikutukset lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen.

Työttömyyden lisääntymisen ja pitkittymisen negatiiviset vaikutukset kuntalaisille ulottuvat laajalle.

Ikäihmisten eristys on vaikuttanut haitallisesti heidän toimintakykyynsä ja hyvinvointiinsa.

Katsomme, että Nurmijärven kunnan tulee laatia oma exit-suunnitelma, jossa arvioidaan pandemian vaikutukset kuntalaisille ja tarjotaan tehokkaita keinoja Koronakriisistä toipumiseen.

Kolmas sektori tulee ottaa mukaan jälleenrakennukseen. Nurmijärvellä yhdistyksillä ja järjestöillä on merkittävä rooli hyvinvoinnin edistämisessä.

Koronakriisin jälkihoidossa on Nuuka-ohjelmasta huolimatta olennaista satsata palvelujen saavutettavuuteen.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä opetus ja oppilashuollon palvelujen tulee olla sellaisella tasolla, että apua saa silloin, kun sitä tarvitsee.

Pandemian aikana syntynyttä oppimis-, terveys- ja sosiaalista velkaa on lyhennettävä.

Tärkeimmät peruspalvelut järjestetään kunnissa. Peruspalvelut luovat turvallisuutta ja turvaverkkoja, joilla yksilöt selviytyvät kriisistä.

Siksi Nurmijärven kunnan on selvitettävä koronapandemian vaikutukset ja panostettava peruspalveluihin osana varautumista, rajoitusten purkua ja koronapandemian jälkihoitoa.