Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Nurmijärven elinvoimaisuuden puolesta

Nurmijärven kunnan talouden tilanne on erittäin haastava.

Velkaannumme ennätysvauhdilla ja veronkorotuspaineet vain lisääntyvät, kun kunnan tehostustoimet eivät pysy investointien, väestön vanhenemisen ja Keusoten jatkuvasti nousevien kustannusten vauhdissa mukana.

Meillä Nurmijärvellä on kuitenkin erinomaiset edellytykset menestyä ja taata kuntalaisten hyvinvointi, kun teemme asiat jatkossa oikein.

Meillä on yrityksille ja perheille erinomainen sijainti pääkaupunkiseudun kupeessa sekä rauhallinen ja turvallinen ympäristö asua.

Meillä on kuntana vetovoimaa, joka tuo muuttovoittoa. Muuttovoitto on tärkeää kunnan ikärakenteen vanhetessa ja työikäisten osuuden vähetessä.

Kaikille on selvää, että kotitalouden velat ja kulut on pidettävä kurissa ja valtiotaloudenkin ylivelkaantuminen huolettaa meitä lähes kaikkia. Pitäisi ymmärtää, että kunnan velkaantuminen on yhtä turmiollista.

Kun velkaa on satoja miljoonia ja korot lähtevät ennemmin tai myöhemmin nousuun, tarkoittaa jokaisen prosenttiyksikön nousu koroissa miljoonien eurojen menetystä palvelujen tuottamiseen tarkoitetuista varoista ja pakottaa verojen korottamiseen.

Verotuksen kiristäminen karkottaa asukkaita ja yrityksiä sekä vähentää kunnan vetovoimaa, jolloin veronkorotuksen vaikutus voiko olla negatiivinen.

Parempi tapa vastata velkaantumiseen on kuluista säästäminen ja tulojen lisääminen toimintoja tehostamalla esimerkiksi asunto- ja yritystonttien kaavoitusta lisäämällä ja nopeuttamalla.

Meidän on entistä paremmin tiedostettava, että kunta ei pärjää ilman menestyviä yrityksiä, jotka luovat työpaikkoja ja verotuloja. Kunnan elinvoima varmistetaan pitämällä huolta yritysten toimintaedellytyksistä.

Tärkeitä asioita ovat esimerkiksi riittävä kaavoitus, kilpailukykyinen verotus, sujuvat lupa- ja neuvontapalvelut, monituottajamallin hyödyntäminen ja kunnan hankintojen toteuttaminen niin, että paikallisilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua niihin.

Yritysvaikutusten arviointi onkin jo huomioitu kunnan valmistuvassa ennakkoarviointityössä ja elinkeinopoliittisessa ohjelmassa. Hyvä niin, sillä se on tärkeä asia paikallisille yrityksille.

Päätöksiä valmistelevat henkilöt saavat yritys- ja elinvoimavaikutusten arviointiin apua paikallisilta yrittäjäyhdistyksiltä, joiden arvio edustaa kaikkia alueen yrittäjiä.

Kun yhdessä varmistamme, että tämä toiminta todella käynnistyy, eikä jää kirjaukseksi elinkeinopoliittiseen ohjelmaan, niin se tulee näkymään kuntamme elinvoimaisuudessa.

Kirjoittaja on KTM, yrittäjä, tarkastuslautakunnan jäsen, ehdolla kuntavaaleissa (kok.) Nurmijärvi