Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Ilkivallankin osalta pitää hoitaa syitä, ei oireita

Nurmijärveläistenkin eri medioissa on vaadittu turvallisuustoimien kiristämistä nuorten ilkivallan kitkemiseksi. Valvonta ja kiinnijäämisen pelko pitää tavalliset nuoret pois typeryyksien parista. Toistuviin typeryyksiin syyllistyvät nuoriin se vaikuta, koska kiinni jääminen ei ole heille merkittävä seikka, ehkä jopa meriitti tai helpotus. Koviin turvatoimiin satsaamalla hoidetaan tällöin oireita, ei syitä.

Häiriökäyttäytymistä aiheuttaa vallan tunteen ja tulevaisuuden toivon menettäminen, pahimmassa tapauksessa radikalisoidutaan pisteeseen, jossa millään ei ole enää mitään väliä. Toivottomuus voi näkyä vaikka aikuisilla netissä uhkailemisena tai nuorilla ikkunoiden rikkomisena, mutta perusperiaate on sama. Seurauksilla ei ole väliä ja myös huono huomio on kuitenkin huomiota.

Pandemia on kohdellut nuoria rajusti. Koti ei ole kaikille mukava paikka ja siellä on käyty koulua yli vuosi. Kun ei tule kohdatuksi vanhempien, opettajien, nuorisotyöntekijöiden eikä kenenkään taholta, voi tulla välttämätön tunne potkia edes roskista, että tuntee olevansa olemassa.

Julkiset varat tulee käyttää siellä missä se on vaikuttavinta ja tehokkainta. Vaikutusarvioinnit puhuvat alkuvaiheen puuttumisen puolesta ja siksi myös tässä asiassa tulee kuunnella asiantuntijoita tunneperäisten reaktioiden sijaan. Kuntapoliitikot ovat päättämässä monista nuoriin vaikuttavista asioista niin sote- kuin koulutuspalveluissakin. Kunnan kesätyöseteleiden määrä leikattiin kuntapoliitikkojen päätöksellä lähes puoleen ja tarjolla olleet 125 seteliä loppuivat kolmessa (3) minuutissa. Suunta kesätyöseteleissä on muissa kunnissa pääosin ollut toinen, esimerkiksi Vantaalla niitä jaetaan kaikille halukkaille 8. ja 9. luokkaisille.

Nykynuorten maailmassa ei enää mennä ”aamulla satamaan kysymään töitä”, vaan maailma on huomattavan kilpailullinen, jossa asetetaan itsensä julkisesti alttiiksi ala-asteelta alkaen. Nuoria itseään ja nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia ja vapaaehtoistyötekijöitä tulee kuulla kaikilla päätöksenteon tasoilla. Ihmiset kun vaan ovat omien asioidensa parhaat asiantuntijat ja päättäjien tehtävä on muuttaa se toiminnaksi.

Kirjoittaja on juristi, OTM, pitkän linjan vapaaehtoistyöntekijä Suomessa ja ulkomailla Kuntavaaliehdokas (kesk.)

Koti ei ole kaikille mukava paikka ja siellä on käyty koulua yli vuosi.