Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Valtuutettu ei ole tavis

Ehdokkaaksi asettautuminen kesän kuntavaaleihin päättyi tällä viikolla. Nurmijärvellä valtuustopaikkaa tavoittelee kaikkiaan 239 ehdokasta. Pitkin kevättä on uutisoitu, että monilla paikkakunnilla puolueilla on ollut vaikeuksia saada ehdokkaita listoilleen. Syiksi on arvioitu muun muassa koronaa ja sosiaalisen median kärjistynyttä keskustelukulttuuria. Nurmijärvellä ehdokastilanne on varsin positiivinen: Ehdokkaita on 11 enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2017.

Kuntavaaliehdokkaiden on syytä tiedostaa, että politiikassa toimiminen kaventaa yksityisyyden suojaa. Kunnanvaltuutettu ei ole median näkökulmasta ”tavis”, vaan vallankäyttäjä. Media seuraa paikallispoliitikkoja aivan eri tavalla, kuin tavallisia yksityisihmisiä.

Tästä esimerkkinä on Julkisen sanan neuvoston (JSN) 27.1. tekemä vapauttava päätös Hämeen Sanomille. Lehti oli kirjoittanut paikallisen kaupunginvaltuutetun olevan epäiltynä ympäristörikosepäilyn käsittävässä kokonaisuudessa.

Valtuutettu kanteli asiasta JSN:lle. Hän koki olevansa ”vain rivivaltuutettu” ja hänen mielestään asian uutisointi oli kyseenalaista. JSN antoi lehdelle kuitenkin vapauttavan. Päätöksessä perusteltiin, että yleisöllä on oikeus saada tietää asioista, joilla voi olla vaikutusta luottamushenkilön uskottavuuteen.

Kunnanvaltuutetut ovat paikallisia vallankäyttäjiä, joiden asema perustuu äänestäjiltä saatuun luottamukseen. Siksi media seuraa poliitikkojen tekemisiä erityisellä tarkkuudella. Tämä ei ole median kiusantekoa vaan yleisön palvelua. Demokraattisissa valtioissa median kuuluukin seurata politiikkoja ja heidän tekemiään päätöksiä.

Ehdokkaiden ei suinkaan kannata pelätä mediaa ja julkisuutta. Mutta jokaisen ehdokkaan kannattaa opiskella median toimintaa ja julkisuuden pelisääntöjä. Ehdokkaan perustaitoihin kuuluu myös sietää kritiikkiä. Politiikka ei ole sopiva laji niille, jotka suutahtelevat, ottavat arvostelun henkilökohtaisesti ja uskovat salaliittoteorioihin.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja ja Julkisen sanan neuvoston jäsen.