Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Keusote säästää vanhusten kustannuksella

Valvira ja Avi ovat antaneet 27.4. kunnille ohjauskirjeen, jonka mukaan kunta viime kädessä vastaa asumispalveluiden hyvästä laadusta ja perusoikeuksien toteutumisesta. Kunta vastaa myös järjestämiensä palvelujen laadusta ja riittävyydestä.

Nurmijärven kunta on luovuttanut asumispalveluita koskevan päätöksenteon Keusotelle, mutta se ei siis poista kunnan omaa vastuuta valvoa, että Keusote toimii vanhuspalvelulain, perustuslain ja ihmisoikeussopimuksien mukaisesti.

Keusote on kilpailuttanut asumispalvelut ja kilpailutuksessa vain hinta ratkaisi, mihin järjestykseen asumispalveluyksiköt laitettiin. Vaatimuksia paremmasta hoitajamitoituksesta ei siis saanut mitään lisäpisteitä.

Nyt on jo pidempään kuulunut omaisilta tietoja, joiden mukaan ikäihmisiä asutetaan huutolaismeiningillä niihin kuntiin, joissa hoito tulee halvimmaksi. Iäkkäitä ympärivuorokautisen hoivan tarpeessa olevia henkilöitä on jo viime syksystä sijoitettu esimerkiksi Mäntsälään ja Pornaisiin, vaikka samaan aikaan hoitopaikkoja olisi tarjolla myös oman kunnan alueella. Omaisille ei ole niistä kerrottu.

Lisäksi on esitetty epäilyksiä siitä, että todellisuudessa ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevia ikäihmisiä on sijoitettu ”kotihoitoon” kohteisiin, joissa yövalvontaa ei ole. Myös vammaisten asumispalveluyksiköiden valvonta on riittämätöntä.

Toinen ihmetyksen aihe liittyy ikäihmisten päivätoimintaan. Rajamäen päiväkeskuksen toiminta loppui jo viime syksynä. Samoin Keusote irtisanoi Heikkaria koskeneen vuokrasopimuksen ja siirsi toiminnan Toreenintaloon, joka oli Keusoten mukaan tiloiltaan soveltuvampi ja käyttökustannuksiltaan edullisempi. Toreenintalossa teetettiin veronmaksajien rahoilla remontti, jossa tiloja kunnostettiin päiväkeskuksen tarpeisiin. Nyt olemme saaneet lehdestä lukea Erja Pentin sanomana, että koko Toreenintalosta aiotaan luopua ensi vuoden alkuun mennessä.

Ihmetyksen aihe liittyy ikäihmisten päivätoimintaan.

Kirkonkylän päiväkeskuksen ja ylipäätään päivätoiminnan kohtalo on täysin auki, vaikka Keusote on luvannut siihen liittyviä linjauksia tämän kevään aikana. Nyt on uutisoitu Keusoten tekevän yhteistyötä KotiTV:n kanssa. Toivottavasti tämä ei ole se malli, jolla päivätoimintaa jatkossa tarjotaan.

Keusotessa toimivat luottamushenkilötkään eivät aina ole kartalla sen suhteen, mitä kuntayhtymässä tapahtuu. Keusoten puolellakin on käynnissä palveluverkkotyö. Se ei näytä etenevän, vaan toimipaikkoja koskevia päätöksiä syntyy yksittäin ja viranhaltijavoimin.

Herää kysymys, millä tavalla kunnat voivat varmistaa alussa mainitun valvontavelvollisuutensa toteutumisen? Ehkä Keusoten kuntien olisi syytä teettää yhteinen tarkastus kuntayhtymän toiminnan ja siitä vastaavien viranhaltijoiden toiminnan lainmukaisuudesta.

Tunnen Keusoten tarkastuslautakunnan toimintaa sen varajäsenenä. Lautakunnan arviointikertomukset eivät toistaiseksi ole johtaneet merkittäviin muutoksiin kuntayhtymän toiminnassa, ja kertomuksissa esiin nostettuihin kysymyksiin annetut vastaukset ovat olleet ylimalkaisia.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen Keusoten valtuuston jäsen, kuntavaaliehdokas (sd.)