Päätoimittajalta: Miten somehäiriköt kuriin?

Aija Pirinen

Sosiaalisen median kärjistynyt keskustelukulttuuri saa monen karttamaan ajatustensa esittämistä. Jokaisella somen keskusteluihin osallistuneella on varmasti kokemusta, miten pienestäkin varomattomasta tai jopa hyväntahtoisesta kommentista saattaa yllättäen nousta iso somemyrsky. Sosiaalisessa mediassa tapahtuu myös tarkoituksellista väärinymmärtämistä ja puhdasta kiusantekoa. Somehäiriköt nauttivat siitä, kun saavat provosoivilla kommenteillaan ihmiset suunniltaan.

Ei ihme, että monet välttävät osallistumista sosiaalisen median keskusteluihin.

Sosiaalisen median kärjistynyt keskustelukulttuuri nousi esille myös Nurmijärven Uutisten kunnanhallituksen jäsenille tekemässä kyselyssä (s. 4­–5). Moni kyselyymme vastanneista kertoi ajoittain välttävänsä osallistumista somekeskusteluihin. Markku Jalavan (kok.) kommentti kuvaa tilannetta osuvasti: ”Mielestäni ei kannata esittää somessa sellaista, mihin tietää saavansa vain aggressiivista palautetta”. Tämä on ikävä ilmiö. Sosiaalinen media olisi hieno alusta käydä monipuolista keskustelua esimerkiksi oman lähiympäristön kehittämisestä. Jos tolkun ihmiset välttävät osallistumasta tärkeisiin ajankohtaisiin keskusteluihin, käydään keskustelua vain muutamien äänekkäimpien ehdoilla. Vaarana on, että keskustelu yksipuolistuu ja näkökulmat kapenevat.

Nurmijärvellä tehtiin huhtikuun lopussa hyvä avaus paremman keskustelukulttuurin edistämiseksi. Kunnan viranhaltijajohto ja valtuustoryhmät julistivat yhteisen sitoumuksen keskustelurauhan rakentamiseksi. Tavoitteena on luoda yhdessä kunnioittava ja osallistumaan kannustava keskustelukulttuuri. Somehäiriköitä tuskin saadaan koskaan kuriin. Niin kauan, kuin maailmassa on huonosti käyttäytyviä ihmisiä, tulee niitä olemaan myös sosiaalisessa mediassa. Somehäiriköihin kannattaa asennoitua kuten torilla törkeyksiä huutelevaan juoppoon: Jättää heidän kommentit omaan arvoonsa.

Hyvä tapa luoda parempaa keskustelukulttuuria on myös näyttää itse esimerkkiä. Mahatma Gandhin sanoin: Ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa.

Kommentoi