Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Kaikkeen kiusaamiseen pitää puuttua

Kunnanvaltuusto hyväksyi viime kokouksessaan sitoumuksen yhteisen keskustelurauhan rakentamiseksi. Sitoumuksessa painotetaan rakentavaa ja perusoikeuksia kunnioittavaa julkista keskustelua.

Asia on tärkeä. Kiusaaminen sosiaalisessa mediassa on valitettavan yleistä ja myös päättäjät ja virkamiehet joutuvat nykyisin yhä useammin maalittamisen kohteeksi. Maalittaminen on kiusaamista, vaikka sitä ehkä ei yleisesti niin mielletäkään.

Asiallinen ja rakentava kritiikki päätöksistä kuuluu asiaan, mutta henkilön persoonaan tai yksityiselämään liittyviin uhkauksiin ja kunniaa loukkaaviin viesteihin pitää puuttua. Maalittamisella pyritään vaikuttamaan esimerkiksi viranhaltijan päätöksiin ja sitä kautta vaikutus ulottuu koko yhteiskuntaan.

Lisäksi toivoisin sitoutumista siihen, että kunnassamme on nollatoleranssi kaikenlaiseen kiusaamiseen niin kouluissa, harrastuksissa, työssä kuin vapaa-ajallakin. Koulussa koettu kiusaaminen vaikuttaa nuoreen koko hänen elämänsä ajan. Kiusaamisen ja maalittamisen vakavuutta on ilmeisen vaikea ymmärtää, jos ei ole ollut itse tällaisen asian kohteena. Ihmettelen myös sitä, että monesti koulua joutuu vaihtamaan kiusattu, ei kiusaaja. Kiusauksen uhrilla on vähemmän oikeuksia, samoin kuin muidenkin rikosten uhrilla. Painotus on molemmissa tekijän oikeuksissa.

Kiusaamisen kitkeminen edellyttää uusia toimintamalleja. Puheista olisi aika siirtyä tekoihin. Asian ratkaiseminen ei ole helppoa. Kiusaamiseen puuttuva aikuinen on helposti itse tutkinnan kohteena, koska kiusaajan oikeuksia ei saa loukata. Perusoikeuksien painottamisen ohella tulisi painottaa myös perusvelvollisuuksia. Perusvelvollisuuksiin kuuluu mm. toisen kunnioittaminen ja erilaisten mielipiteiden sietäminen.

Turvallisuus on kokonaisuus. Kiusaaminen aiheuttaa syrjäytymistä ja vaikuttaa näin myös yleiseen turvallisuuteen. Kiusaamiseen puuttuminen olisi yksi turvallisen ja lapsiystävällisen Nurmijärven vetovoimatekijä. Nurmijärvelle pitää luoda oma toimintamalli, jolla saadaan myös tuloksia aikaan.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kok.) rikosylikomisario

Puheista olisi aika siirtyä tekoihin.