Vaalikynä | Ikäihmisten ääni kuuluviin

Haluan tuoda kantani esiin ikäihmisten ja vammaisten vaikuttamismahdollisuuksista sekä kuntien, että tulevien hyvinvointialueiden (SOTE) hallinnoissa.

Kunnissa toimivat iäkkäiden ja vammaisten etuja valvovat vanhus- ja vammaisneuvostot. Kuitenkin kuntalaki antaa kunnille lähes vapaat kädet määritellä näiden neuvostojen aseman ja roolin päätöksenteossa. Toisin kuin nuorisovaltuustoilla näillä neuvostoilla ei ole valtuustoissa ja lautakunnissa läsnä- ja puheoikeutta. On käynyt jopa niin, että Nurmijärvellä vanhustentalon suunnittelussa vanhusneuvosto ei ole saanut ääntään kuuluviin.

Uusi valtuusto alkaa valmistella seuraavaa vanhuspalvelulain mukaista hyvinvointisuunnitelmaa. Iäkkäiden tarpeiden huomioiminen suunnitelmassa onnistuu vain jos valtuustossa on riittävästi kokemusasiantuntijoita, jotka myös vahvistavat vanhusneuvoston mandaattia.

Toimivilla vahvoilla kuntien vanhusneuvostoilla kuin myös vammaisneuvostoilla rakennetaan pohjaa tuleville hyvinvointialueiden (esim Keusote) uusille vanhus- ja vammaisneuvostoille. Hyvinvointialueiden vaalit ovat tulossa vuoden 2022 alussa. Kuntien päätäntävallasta ja näiden neuvostojen vaikuttamismahdollisuudesta noin puolet siirtyy näille hyvinvointialueille.

Kunnille kuitenkin jää esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden, kulttuurin ja asumisen edistämisen velvollisuudet. Vastaisuudessa on varmistettava kuntastrategiassa iäkkäiden ja vammaisten riittävä huomioiminen palvelujen arviointityössä. Eläkeläis- ja vammaisyhdistysten yhteistyötä kunnan kanssa tulee tiivistää ja huolella valmisteltu vanhus- ja vammaisneuvoston toimintasuunnitelma tulee laatia yhteistyössä.

Pertti Korpi eläkeläinen kuntavaaliehdokas (kesk.) Nurmijärvi

Nurmijärvellä vanhustentalon suunnittelussa vanhusneuvosto ei ole saanut ääntään kuuluviin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut