Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Miten vahvistamme taloutta, korottamatta veroja?

Perustamalla kaikkia kuntalaisia palvelevan puhtaiden ylijäämämaiden vastaanottopisteen. Jo nyt on olemassakunnan omassa käytössä olevat pisteet Metsä-Tuomelasta ja Hernemäestä (Kuonomäentien varrella). Avaamalla nämä pisteet myös muiden kuntalaisten käyttöön, olisi kunnalla mahdollisuus hankkia tuloja, silläpuhtaiden ylijäämämaiden vastaanotosta peritään vastaanottomaksu. Tämä maksu kattaa kunnalle aiheutuvat kulut tuoden kunnan kassaan euroja. Lisäksi tänne rakentavien arki helpottuisi, kun ylijäämämaita ei tarvitsisi kuljettaa kovin kauas. Vaikutukset ulottuisivat myös alentavasti ilmastopäästöihin.

Toiseksi kunnan toimintojen yhtiöittämisellä lisäämme tuloja ja vähennämme menoja. Tästä on esimerkkinä sähkölaitos, joka tuottaa kunnalle sievoisen summan vuosittain. Samalla kunnan toimintojen yhtiöittäminen tuo yksiköille taloudellisen tulosvastuun. Yksiköitä joista yhtiöittäminen voitaisiin aloittaa, ovat tekninen keskus, joka esim. Helsingissä on ollut yhtiöitettynä jo kauan (liikelaitos Stara). Perustettava infra yhtiö voisi kilpailla urakoista muiden alan toimijoiden kanssa. Tilakeskus jolla on omaisuutta runsaasti, voitaisiin myös yhtiöittää. Nämä toimenpiteet selkeyttäisivät ja kirkastaisivat toimintaa. Päätösten tekoon tulisi ketteryyttä, koska kankea ja hidas poliittinen päätöksenteko jäisi pois. Politiikka ei muutenkaan sovi nykyaikaiseen kiinteistöhallintoon. Asia on varmasti nyt Nurmijärvellä huomattu, kun kiinteistöjen korjausvelkapommi räjähti käsille.

Kolmantena kohtana lisättäisiin kuntalaisten osallistumista tuleviin hankkeisiin, kuten kuntalaki edellyttää. Jokainen kuntalainen voisi osallistua hankkeiden innovointiin. Esimerkkinä voisi mainita Aittakalliontie-Nummenpääntie kevyenliikenteenväylän suunnittelun.Hankkeen yhteydessä voisi käyttää jo olemassa olevia teitä muuttamalla ne ”kyläteiksi”. Näin saataisiin kunnalle ja ELY-keskukselle miljoonaluokan säästöt. Vastaavaa innovointia varmasti löytyisi moniin eri hankkeisiin ja varmasti säästäisi kunnan varoja merkittävästi.

Toni Lindfors kuntavaaliehdokas (kok.) Perttula

TARKENNUS 21.5.2021 klo 11.52: Lisätty Stara-sanan eteen liikelaitos