Vaalikynä: Korona kurittaa kulttuuria

Janne Taipale

Vuosi 2020 oli kuntien kulttuurielämän kannalta hyvin erikoinen ja normaalista poikkeava. Pandemian vuoksi juuri mitään tapahtumia ei voitu järjestää ja monissa kunnissa kulttuuripalvelujen luukuille laitettiin lappu.

Kulttuurin tekijöiden ja tuottajien ahdinko on ollut monen muun toimialan ohella todella riipaiseva. Kulttuurialojen toimijat pienistä suurempiin tuottavat tapahtumia myös kunnille ja muuttuneessa tilanteessa elinkeinon harjoittaminen tyssäsi kuin seinään.

Paljon on herättänyt keskustelua myös se, ovatko eri toimialojen koronaan liittyvät rajoitukset olleet tasapainossa ja oikeudenmukaisia.

Kiistatta on selvää, että kulttuuriala kokonaisuudessaan on ollut yksi suurimmista kärsijöistä.

Mikä tilanne on Nurmijärvellä? Ylen 20.5. julkaiseman selvityksen mukaan Nurmijärven kunnan säästö kulttuurin määrärahoissa vuonna 2020 oli noin 301 000 euroa ja vastaavasti tulonmenetykset muun muassa lipputulojen muodossa samaan aikaan noin 53 000 euroa.

Meillä Nurmijärvellä on jo pitkään tuotettu paljon laadukkaita produktioita hyvällä yhteistyöllä eri toimijoiden kesken.

Kunnan oma laaja kulttuuritarjonta, seurakunnan konsertit, eri harrastusryhmien tapahtumat sekä Kivi-juhlat ovat tästä mainioita esimerkkejä.

Nurmijärven musiikkiopiston, Nurmijärven tanssiopiston ja Nurmijärvi-opiston viimeisin valtakunnallistakin huomiota saanut 7 X ME -produktio helmikuussa 2020 oli tästä yhteistyöstä loistava esimerkki.

Produktioon osallistui satoja innokkaita ja lahjakkaita lapsia, nuoria ja aikuisia. Monikon upea sali on loppuunmyyty ilta illan perään.

Oli hienoa olla mukana tuossa projektissa Nurmijärven puhallinorkesterin soittajana. Wau!

Kulttuurin positiivista vaikutusta ja merkitystä kuntalaisten hyvinvointiin ei voi väheksyä.

Laadukas ja monipuolinen kulttuuritarjonta on kunnalle myös merkittävä imago- ja vetovoimatekijä, varsinkin, kun Nurmijärvellä on nyt hyvät mahdollisuudet konserttien ja teatteriesitysten järjestämiseen.

Tulevalla valtuustokaudella on ensiarvoisen tärkeää, että kulttuuriin varatut määrärahat sekä avustukset säilyvät vähintäänkin ennallaan ja kulttuuritarjonta pystytään normalisoimaan mahdollisimman pikaisesti.

Pidetään yhdessä huolta siitä, että pitkät perinteet Nurmijärven kulttuurielämässä säilyvät, uusia innovatiivisia toimintamuotoja unohtamatta. Milloinkahan taas pääsemme nauttimaan Monikon livekonserteista?

Kirjoittaja on Nurmijärven musiikkiopiston hallituksen puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kok.), Nurmijärvi

Kommentoi