Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Tuleva valtuusto päättää haja-asutusalueiden kohtalosta Nurmijärvellä

Kaavoituksen kehittämisen työryhmässä saimme päätökseen raportin, jossa ehdotetaan asemakaava-alueiden ulkopuoliseen rakentamiseen merkittäviä helpotuksia.

Tarve uudistuksille on suuri. Viimeisten vuosien aikana taajamien ulkopuolinen väestömäärä on romahtanut etenkin lapsien osalta.

Kuntamme asukkaista noin neljännes asuu näillä alueilla, joten vaikutusta on ollut myös koko kunnan kasvuun. Vuoden 2010 jälkeen 1–6-vuotiaiden osuus on laskenut jo yli 35 prosenttia haja-asutusalueilla.

Väestömäärän lasku johtuu liian tiukoista rakennuslupien ehdoista. Vuonna 2019 asuntokanta haja-asutusalueilla kasvoi vain neljällä!

Työryhmän raportti sisältää muuan muassa ehdotuksen ns. emätilaperiaatteesta luopumisesta ja koko kunnan kattavasta suunnittelutarvealueesta luopumisesta.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että jatkossa rakennuslupia voitaisiin hakea oikeudenmukaisemmin ja rakentamista voitaisiin sijoittaa nykyistä järkevämmin.

Tällä parannetaan myös taajamien ulkopuolisten koulujen käyttöastetta ja kustannustehokkuutta sekä saamme uusia veronmaksajia Nurmijärvelle.

Osayleiskaavoissa rakentamisen määrää ohjaa kasvu ja väestökehityksen tavoitteet.

Kysyntä kylien pientalotonteille Nurmijärvellä on ollut suurta jo pandemiaakin edeltävänä aikana.

Haja-asutuksen tarjonnalla emme korvaa silti taajamien pientalojen tonttitarvetta, mutta keventämällä myöntämisen kriteereitä voimme joustavasti katkaista alueiden väestönlaskun ja tarjota monipuolisempia asumisen vaihtoehtoja nykyisille ja tuleville kuntalaisille.

Taajamien kaavoitus ei kykene yhtä nopeaan tarjonnan lisäämiseen. Rakentamisen salliminen haja-asutusalueelle on kunnalle taloudellisesti kannattavaa. Palvelut ovat nykyisellään riittävät, muutama oppilasmäärien kasvu kouluissa ei lisää oleellisesti kokonaiskustannuksia.

Myös infra ei vaadi kunnalta investointeja, vaan niistä vastaa asukas itse. Yksityisteiden osalta on silti edelleen varmistettava oikeudenmukainen kunnan maksuosuus.

Tuleva valtuusto päättää myös Kaavatyöryhmän kehitysesityksistä asemakaavojen osalta, jotka mielestäni tulevat hyvin edistämään taajamien kehittymisessä ja nopeuttamaan kaavojen valmistumista.

Kirjoittaja on KTM, kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kok.), Nurmijärvi