Vaalikynä: Haja-asutusalueiden rakennusluvilla on valtava merkitys

Kalle Mustonen

Olen kirjoittanut Nurkkariin kaksi kolumnia: ”Ylpeästi lande, vai onko sittenkään?” ja ”Kuka tän rumban maksaa?”, joissa olen tarkastellut kyliin rakentamisen tärkeyttä kunnan taloudelle ja elinvoimaisuudelle.

Mikäli haja-asutusalueille olisi koko 2000-luvun rakennettu 100 ok-taloa enemmän per vuosi kuin mitä on tehty, kunta olisi tänä vuonna saanut yli 30 miljoonaa euroa enemmän verotuloja.

Suuri summa, jolla kunta olisi voinut tehdä paljon hyvää. Nuuka-ohjelmaa ei olisi tarvinnut edes harkita.

Kunnalle ja kunnan taloudelle asialla on siten valtava merkitys. Yksityiselle ihmiselle merkitys on vielä valtavampi – ja kokonaisvaltaisempi.

Seurasin 80-luvun lopulta asti isäni taistelua kuntaa vastaan, kun hän yritti saada rakennuslupia omille mailleen. Se taistelu oli loputon murhenäytelmä.

Kunnalla oli aina ”jokin syy” kieltää rakennusluvat. Tai jos joskus luvan sai, niin tonttien hinnat olivat laman vuoksi pudonneet 70 %... tai rakennuslupaan vaadittiin 1,5 ha tontti, kun nykyään sen kokoiselle tontille saa kylissäkin rakentaa kuusi ok-taloa.

Stressi on ihmisen terveydelle pahimpia riskitekijöitä. Kunnassa ei ole koskaan ymmärretty, mitä kärsimyksiä se maanomistajille aiheuttaa, kun ”kunnan yleisten käytäntöjen nimissä” kunta ei myönnä rakennuslupia, kun joku haluaisi rakentaa omille mailleen, tarjota lapsilleen rakennuspaikan tai vaikka lyhentää velkoja kohentaakseen ostovoimaansa ja elämänlaatuaan.

Viimeinen kappale isäni taistelussa koettiin vuosi sitten. Isäni haki kahta rakennuslupaa rahoittaakseen tarvittavan sydänoperaation yksityisellä. Luvat täyttivät lain kriteerit ja kunnan strategian suositukset.

Isäni sydän ei kyennyt odottamaan lupien vekslausta eestaas, vaan pysähtyi kuusi päivää ennen elinvoimalautakunnan käsittelyä (kielteinen päätös).

Tulevien valtuutettujen ja lautakuntien tulee pitää huolta siitä, että jatkossa vastaavilta kärsimyksiltä vältyttäisiin kaikissa kodeissa. Kylien rakennusluvat tulee vapauttaa, kun luonnonsuojelullista tms. estettä ei ole.

Se on tulevien päättäjien tärkeimpiä tehtäviä, niin kunnan talouden kuin yksityisten ihmisten elämänlaadun kannalta.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kesk.)

Kommentoi