Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Luonnonsuojelu on ihmisen ja talouden suojelua

Valtuustoaloite Seitsemän veljeksen kunniaksi Nurmijärvelle perustettavasta luonnonsuojelualueesta etenee. Vastauksena Nurmijärven Vihreän valtuustoryhmän jättämään aloitteeseen Nurmijärven elinvoimalautakunta on päättänyt esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle luonnonsuojelualueen perustamista Hirmunojan (Kulomäen alueella) ja Myllykosken alueelle. Keskon logistiikkakeskus on pitänyt virkamiehet kiireisenä, joten Seitsemän veljeksen mahdollinen luonnonsuojelualue jää tulevan valtuuston päätettäväksi.

Luonnossa liikkuminen lisääntyi merkittävästi viime vuonna. Metsähallituksen hoitamilla valtion suojelualueilla tehtiin viime vuonna 8,2 miljoonaa maastokäyntiä.

Merkittävä osuus ulkoilusta tapahtuu arjessa ja lähellä kotia, koronan aikaan tämä on korostunut. Kuntien rooli ulkoilumahdollisuuksien tarjoajana on merkittävä.

Tärkeimmät lähivirkistyksen motiivit ulkoiluun ovat fyysisen kunnon ylläpitäminen, rentoutuminen ja palautuminen, luonnon rauha ja hiljaisuus.

Myllykosken ja Hirmunojan alue sopii täydellisesti luonnonsuojelualueeksi. Hirmunoja on luonnontilainen uoma, jonka varrella esiintyy paikoitellen lahopuustoa. Virkistysmetsiä ei tarvitse siistiä ja raivata kuin puistometsiä, vaan hallittu hoitamattomuus saa vahvaa tukea ihmisiltä. Esimerkiksi lahopuun jättäminen metsään ei häiritse virkistäytymistä. Monimuotoisella luonnolla on tutkitusti myös merkittäviä myönteisiä terveysvaikutuksia. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen onkin suomalaisten mielestä tärkein asia metsiä koskevassa päätöksenteossa.

Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualueen sijainti on täydellinen paikka myös markkinoida Taaborinvuoren aluetta, sen tapahtumia ja Aleksis Kivi museota. Meillä siis yhdistyisi sekä virkistyshyödyt, että mahdolliset hyödyt matkailulle.

Näen tässä valtavasti mahdollisuuksia ohjata paikalla pysähtyviä tutustumaan myös muuhun Nurmijärveen. Toivon, että paikoitusaluetta tähän hyödynnetään ja ehkä sinne saadaan kyltti, jossa kerrotaan meidän Aleksis kivi -pääkaupungistamme. Tällä kaikella me vahvistamme kunnan, sekä yrittäjien taloutta, kun saamme matkailijat käyttämään palveluitamme.

Kolikon kääntöpuolena on tietenkin se, että lisääntyneet kävijämäärät ja liikenne aiheuttavat paineita luonnon kestävyydelle, rakenteiden kunnolle ja turvallisuudelle. Tämä voi aiheuttaa ristiriitoja, joiden yhteensovittamista on kunnassa mietittävä.

Jokamiehenoikeudet antavat meillä Suomessa todella hienot mahdollisuudet luonnon virkistyskäyttöön, mutta tuovat mukanaan myös velvollisuuksia.

Myllykosken alueen paikoitusalue on myös erinomainen paikka muistuttaa alueella vierailevia oikeuksista ja velvollisuuksista.

Luonnon suojeleminen on myös talouden suojelemista. UKK-instituutin mukaan liikkumattomuutemme suorat kustannukset ovat tällä hetkellä noin 4,4 miljardia euroa vuodessa. Tämä koostuu siis terveyspalvelujen ja lääkkeiden käytöstä, sairauspoissaoloista, työkyvyttömyyseläkkeistä jne. Tällaiset alueet ovat keinoja saada ihmiset luontoon ja liikkumaan. Luonnonsuojelu on myös ihmisensuojelua. Toivotaan, että uusi valtuusto on luonnon puolella.

Luonto tarjoaa meille ruokaa, vettä ja suojaa, säätelee ilmastoamme ja epidemioita ja luonto tarjoaa meille myös hyvinvointia vapaa-ajalla.

Kuten ilmastonmuutoksen myös luontokadon seuraukset ovat vakavat ja kauaskantoiset paitsi luonnon itsensä myös ihmisten terveyden, elannon ja talouden näkökulmasta.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (vihr.)