Päätoimittajalta: Valitutkaan eivät pääse helpolla

Aija Pirinen

Pitkä vaalikevät päättyi sunnuntain kuntavaalipäivään. Nurmijärvellä suurin nousija oli perussuomalaiset. Puolue kahmi peräti viisi lisäpaikkaa valtuustoon. Myös keskusta sai yhden lisäpaikan. SDP ja vihreät menetti kaksi paikkaa, kokoomus ja vasemmisto yhden.

Meille politiikan seuraajille vaalit ovat hauskaa hupia, mutta ehdokkaille vaaleihin liittyy myös paljon paineita. Monet ehdokkaat laittavat vaaleihin jopa tuhansia euroja rahaa, joten ainakaan heille vaalien tulos ei ole yhdentekevä. Kampanjoihin on käytetty myös satoja tunteja aikaa.

Jokainen ehdokas joutuu myös laittamaan vaalityössä itsensä peliin, tekemään itseään ja asiaansa tunnetuksi, kiertämään toreilla ja kertomaan itsestään sosiaalisessa mediassa. Meille suomalaisille itsensä markkinointi ja esille tuominen ei välttämättä käy ihan luontevasti ja moni ehdokas varmasti kokee vaalityönkin kiusallisena itsensä tyrkyttämisenä.

Tänä vuonna kampanjatyö venyi vaalien siirron vuoksi vielä erityisen pitkäksi, joten ei ihme, jos osa ehdokkaista on sunnuntain jälkeen levon tarpeessa.

Sunnuntain vaali-ilta oli valituille ehdokkaille juhlan paikka. Ovathan vaalit eräänlainen henkilökohtaisen suosion mittaus. Tuskinpa politiikan konkari Matti Vanhasestakaan tuntui pahalta huomatessaan olleensa Nurmijärvellä ylivoimaisesti suosituin. Suosiosta kuuluukin ansaitusti iloita, onhan se merkki siitä, että on osannut puheillaan tai toimillaan tehdä vaikutuksen moniin.

Mutta kunnia kuuluu yhtä lailla kaikille niille 239 nurmijärveläiselle, jotka asettuivat näissä valeissa ehdolle. Jo pelkkä ehdolle asettuminen kertoo, että ihminen on valmis käyttämään omaa aikaansa ja energiaansa yhteisten asioiden hoitamiseen.

Helpolla eivät pääse valitut valtuutetutkaan. Vaalien jälkeen puolueissa käynnistyy ankara taistelu kunnanhallituksen paikoista ja lautakuntien puheenjohtajien pesteistä. Arkisessa päätöksenteossa taas ratkaisut jakavat kansaa ja valtuutettuun kohdistuu paitsi kiitosta, myös kritiikkiä.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.

Kommentoi