Mielipide: Oikeus hyvään hoitoon ja kuolemaan – onko Toreenintalosta luopuminen huonoa pilaa?

Tuija Kurkinen29

Lukiessani lehdestä kirjoituksen Toreenintalon loppumisesta ajattelin, että onko tämä huonoa myöhäistä aprillipilaa vaiko päättäjillä tyhjä pääkoppa?

Nurmijärven kunnan alueella nämä niin sanotut palvelutalot ovat nykyisillä asukaspaikoilla tarpeeseen nähden riittämättömät.

En ole nähnyt missään uutisointia uuden asumispalveluyksikön rakentamisesta, joten pelko ja huoli on siitä, minne asti Keusoten alueella nämä heikkokuntoiset asukkaat – puolisoni mukaan lukien – mahdollisesti vielä siirretään.

Olen samaa mieltä asiasta 21.4. kirjoittaneen kanssa. Työntekijöiden vaihtuvuus, irtisanoutumiset ja tulevat lomat. Kyllä hirvittää!

Asukkaat tunnistavat tuttujen hoitajien puheet, vaikka eivät välttämättä pysty lainkaan kommunikoimaan.

Koronarajoitusten vuoksi viimeinen vuosi on ollut poikkeuksellisen raskas niin asukkaille, omaisille kuin myös henkilökunnalle.

Ikävältä ja varsin julmalta tuntuu se, ettei lähimmäistään ole saanut yli vuoteen näillä rajatuilla 30 minuutin vierailuilla syöttää tai pitää hyvänään. Kukapa haluaisi elämän viimeisen hetken viettää näin, eristettynä yksinäisyyteen?

Kysynkin, että onko tämän tulevan muutoksen ja potilaiden siirron tarkoitus tehdä näistä omaisten tapaamisista vielä entistä vaikeampia ja harvemmin toteutuvia?

Näin voi jäädä asukas huomaamatta vähemmälle hoidolle ja huomiolle.

Päättäjät, teistäkin tulee vielä jonain päivänä vanhuksia ja tulette tarvitsemaan toisten apua!

Useimmat meistä haluaisivat kuolla kotona tutussa ja turvallisessa ympäristössä, mutta monesti se ei ole mahdollista, koska kotona asuville ei mitenkään voida tarjota riittävää ympärivuorokautista hoitoa.

Yhteiskunnan taloudellinen tuki sekä tuki läheisille tuntuu olevan puutteellinen.

Perustason palveluiden tulisi myös turvata saattohoito lähellä potilaan kotia. Miten tämä toteutuu Nurmijärvellä?

Puolisoni hoiti ja auttoi eläkevuosinaan useita apua tarvitsevia. Itse toimin vuosia puolisoni omaishoitajana ja mahdollistin hänen kotonaan asumisen pitkään.

Lopulta ympärivuorokautisen vaativan hoidon tarve pakotti meidät erilleen.

Puolisolle avautui paikka Nurmijärvelle Sointulaan ja sieltä edelleen Arvolaan, mihin sitten seuraavaksi? Tässäkö on kiitos kaikesta?

Hoitajille ja henkilökunnalle kiitokset hoidosta sekä suuret tsempit tämän muutostilanteen suhteen.

Kommentoi