Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Avoin varhaiskasvatus on tärkeää

Maaniitun leikkipuiston vanhempaintoimikunta toi toukokuussa esiin aiheellisen huolen: arvostaako kunta kotihoidossa olevia lapsia?

Toimikunta viittasi siihen, kuinka Nurmijärven avoimeen varhaiskasvatukseen kuuluvat päiväkodit ja leikkipuisto ovat olleet koronan takia pitkään suljettuina ja sulku näytti jatkuvan kesän yli.

Avoimet päiväkodit ja leikkipuisto ovat olleet ennen korona-aikaa äärimmäisen tärkeitä kohtaamispaikkoja niin kotona lasta hoitaville perheille kuin esimerkiksi perhepäivähoitajillekin. Tämä avoin toiminta on lisännyt perheiden yhdessä tekemistä, antanut tukea lasten kasvatukseen, tutustuttanut uusiin ihmisiin, tarjonnut leikkiseuraa, vuorovaikutusta, vertaistukea ja ohjattua toimintaa.

Kun koronarajoitukset keväällä hellittivät, muun muassa Hyvinkään kaupunki päätti heti toukokuun alussa avata avointa päiväkotitoimintaansa. Nurmijärvellä näin ei toimittu.

Aiheesta syntyi keskustelu vanhempien keskuudessa. Aktiiviset äidit ja isät laittoivat aiheesta sähköposteja kuntaan ja kirjoittivat asiasta luottamushenkilöille. Lopulta avoimesta leikkipuistotoiminnasta keskusteltiin kunnanhallituksessa ja pian kokouksen jälkeen kunta tiedotti, että Maaniitun leikkipuiston leluvarasto ja päärakennuksen vessa avataan käyttäjille. Henkilökuntaa paikalle ei kuitenkaan saatu.

Tämä oli ehdottomasti hyvä ja kaivattu muutos, mutta ei toki lähelläkään sitä, mitä avoin leikkipuisto normaalioloissa kävijöilleen tarjoaa. Olisiko puisto edes auennut, jos vanhemmat eivät olisi aktiivisesti ajaneet asiaa eteenpäin?

Edelleen kiinni on Rajamäen avoin päiväkoti – Klaukkalan avoimesta päiväkodista puhumattakaan. Sen toiminta lakkasi kokonaan vuoden 2021 alussa. Alun perin sulun tiedotettiin kestävän vain kevääseen asti, mutta kesäkuussa varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine kertoi Nurmijärven Uutisten haastattelussa, että Klaukkalan avoin päiväkoti on kiinni ainakin vuoden 2021 loppuun asti.

Aika näyttää, saadaanko Klaukkalan toimintaa ensi tammikuussakaan käyntiin. Taustalla on pula päiväkotipaikoista ja avoimen päiväkodin tilat on otettu päiväkotikäyttöön. Avoin varhaiskasvatus ei toki myöskään ole kunnille lakisääteistä toimintaa.

Varhaiskasvatuspäällikköä muistutti haastattelussa myös, että kotihoitoa ei ole unohdettu siitäkään syystä, että Nurmijärvellä maksetaan kotihoidon tuen kuntalisää. Kyseessä on perheille iso rahallinen avustus, joka mahdollistaa monelle lapsen hoitamisen kotona. Se ei kuitenkaan korvaa vertaistukea ja sosiaalisia suhteita, joita avoin varhaiskasvatus tarjoaa.

Toivottavasti elokuu tuo mukanaan muutoksen tilanteeseen, koronatilanne yhä helpottuu ja avoimen varhaiskasvatuksen palvelut saadaan kunnolla käyntiin.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja