Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Keskon logistiikkakeskuksen merkityksestä

Nurmijärven kunnan kehitystä ja kasvua on 1800-luvulta lähtien merkittävimmin ohjannut yritystoiminta. Kaikki alkoi hiivatehtaasta, lääketehtaasta, viinatehtaasta ja villatehtaasta, joiden vahva vaikutus näkyy ja tuntuu edelleen mm. liikenneyhteyksissä, infrassa, arkkitehtuurissa ja yhteisöllisyydessä.

1900-luvun puolivälissä kuntaan alkoi tulla laajemmin muutakin yritystoimintaa. Monet yritykset muuttivat Nurmijärvelle Helsingistä. Syitä olivat mm. työvoiman saanti, hyvät kulkuyhteydet, pääkaupunkiseudun läheisyys ja kunnan tonttipolitiikka.

Kunnassa panostettiin teollisuusalueisiin ja maapolitiikalla onnistuttiin saamaan yritystoiminnalle soveltuvia tontteja hyvien yhteyksien varrelta. Ne ovat täyttyneet yksi toisensa jälkeen monenlaisella yritystoiminnalla, joka heijastuu monin tavoin alueemme työllisyyteen, hyvinvointiin ja palveluihin.

Tähän asti merkittävin edelleen kuntamme alueella vaikuttavista toimijoista on Rajamäen tehtaat, jotka omistaa nykyään Altia. Se on toiminut alueella vuodesta 1888, työllistänyt ja työllistää satoja ihmisiä. Se on eri tavoin vaikuttanut alueen palveluihin, mm. rakennuttamalla kirkon ja uimahallin, sekä väestöpohjan ja yhteisöllisyyden kautta luomalla alueelle aktiivisen ruukkiyhteiskunnan erilaisine aktiivisine harrastus- ja yhdistystoimintoineen.

Nyt näyttää siltä, että Altia on saamassa kuntaan heijastuvissa vaikutuksissa vertaisensa kilpailijan ja ainakin kunnan alueelle sijoittuvien työntekijöiden määrässä kohtaamassa voittajansa, kun Kesko on suunnittelemassa logistiikkakeskusta Ilvesvuoren pohjoiseen osaan.

Tietoa Keskon volyymeistä tai henkilöstömääristä ei vielä ole. Suuntaa-antavaa vertailukohtaa on mediassa haettu mm. Sipooseen jokunen vuosi sitten valmistuneesta logistiikkakeskuksesta, jonka maapinta-ala on lähimpänä Keskon suunnitelmia. Sipoon toiminto työllistää noin 1200 henkilöä ja jossa kuljetuksia hoitaa noin 1000 ajoneuvoyhdistelmää per päivä.

Varmaa on se, että toteutuessaan logistiikkakeskus vaikuttaa Nurmijärven kuntaan positiivisesti lukemattomin eri tavoin. Työpaikkaomavaraisuutemme tulee kasvamaan, logistiikkakeskus tulee hyödyttämään suurta joukkoa eri alojen yrityksiä, tontti- ja asuntokysyntä alueellamme vilkastuu, kaupalliset palvelut kehittyvät kysynnän myötä jne.

Logistiikkakeskus on tarkoitus toteuttaa vaiheittain osin kuluvan vuosikymmenen, osin seuraavan aikana. Odotettavissa on, että työllistämis- ja elinvoimavaikutukset alueellemme ovat huomattavia jo rakennusvaiheiden aikana.

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja.