Mielipide: Kesäisen illan viiden suora

Risto Kemppainen, lääketieteen tohtori, Klaukkala

Vuodesta toiseen juhannuksena muistellaan ja surraan edellisen vuoden aikana veteen vajonneita ja palaamatta jääneitä. Samassa yhteydessä muistutetaan alkoholin sopimattomuudesta vesillä ja veden partaalla ollessa – ihan oikein. Rento kesäisen illan ja saunan miellyttävyys kun tuntuu paranevan kaljamukilla tai parilla.

Seuraavassa keskeisiä arkisia pykäliä edellä mainitussa elämän asetelmassa:

1. Alkoholin aikutuksesta tulee helposti tehneeksi harkitseattomia suoritteita niin laiturilla onkiessa kuin eneessäkin. Mitä ei siis tekisi ilman rohkaisua. Yksilölliset erot tässä suuret mutta osalla on merkittävä vaara.

2. Tasapaino, koordinaatio ja muu liiketarkkuus ei ole riittävä, ja joutuu helposti veden varaan, Yksilöllisiä eroja tässäkin.

3. Takaisin laiturille ja varsinkin veneeseen nousu on vaikeampaan kuin ilman kaljaa olisi.

4. Hyvällä ja rutinoituneella uimataidolla vielä pärjää, mutta jos uimataito on ollut vain auttava, kalja-avusteisena uimaliikkkeet hajoavat epätarkoituksenmukaiseksi räpistelyksi eikä vesi pysy alla.

5. Vettä hengitettäessä kurkkuun tulee reflektorisesti kouristus joka vähentää veden menoa syvälle keuhkoihin. Alkoholi heikentää tätä refleksiä. Vettä (suolatonta tai vähäsuolaisempaa kuin kehon nesteet) imeytyy sitten verenkiertoon. Siellä osmoosin vaikutuksesta punasoluja turpoaa ja hajoaa. Tässä prosessissa vapautuva kalium provosoi rytmihäiriöitä, yksinäänkin hengenvaarallisia. Vapautuva solunulkopuolinen hemoglobiini vaurioittaa munuaisia. Pelastettuna samanpituisesta upotusajasta kaljan kanssa hukkuneen elvytystulos on nuonompi kuin ilman kaljaa,

Esitettyihin viiteen pykälään viitaten: kun veden partaalla illanviettäjä pelaa pokeria kalja vastapelurina on kaljalla valmiina viiden suora.

Kommentoi