Mielipide: Kustannustehokkuus?

Seppo Jutila MKT, Rajamäki

Nurmijärven Uutisissa 30.6 on juttuja Keusoten johdon ja kunnan palkkalaskennan kustannusongelmista. Ensiksi Keusote, jonka suurin ongelma on yhteydensaanti palveluihin, mutta hallinnon ongelmat eivät ratkea lomautuksella, vaan koko järjestelmä pitää selvittää, niin ettei tehdä turhia töitä ja tarpeelliset tehdään kunnolla ajatellen asiaa asiakkaan näkökulmasta ja mitenkä siihen voidaan vastata kustannustehokkaasti.

Eikä olla ”tekniikan ihmeitten lumoissa”, niinkun nyt näyttää olevan.

Sitten kunnan palkkalaskennan ulkoistaminen? On vaikea kuvitella mitenkä ulkopuolinen voittoa tavoitteleva yritys voi tehdä palkkalaskennan halvemmalla, kun kunnan omat työntekijät. Tehtävien määrä ei muutu miksikään siitä kuka sen tekee, mutta ehkä siitä miten se tehdään.

Eikö olisi viisasta korjata kunnan oma palkkalaskenta sellaiseksi, että se tekee sen samalla tavalla, kun ulkopuolinen tekijä ja voittoatavoittelemattomana jäisi vielä ulkopulisen yrityksen voitto ja verotuskulut pelivaraksi vähemmän tehokkaan toiminnan hyväksi. Nyt on uusilla valtuutetuilla ”työsarkaa” tarttua todellisiin tärkeisiin asioihin ja jättää ”kaikki kiva” siihen aikaan, jolloin kunnalla ei ole merkittävästi velkaa. Tehtävänne ei ole helppo, mutta itse olette sinne pyrkineet ja me veronmaksajat sinne valinneet - nyt on näytönpaikka!

Kommentoi