Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Harva yrittäjä lomailee kunnolla

Kesälomakausi ja edessä neljä, viisi tai jopa kuusi viikkoa vapautta! Tätä ihanuutta ei ole tarjolla useimmilla yrittäjillä. Suomen Yrittäjien yrittäjägallupin mukaan alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa. Vaikein tilanne on yksinyrittäjillä ja pienillä työnantajilla, jolla lomat saattavat jäädä viikon tai kahden mittaiseksi. 12 prosenttia yrittäjistä ei pidä tänä kesänä lomaa lainkaan.

Julkisuudessa puhutaan paljon työntekijöiden työuupumisesta ja opiskelijoiden väsymisestä. Takavuosina kauhisteltiin kiky-tunteja ja miten työajan pidentäminen vaikuttaa työntekijöiden jaksamiseen. Mutta harvemmin puhutaan siitä, miten yrittäjät jaksavat.

Moni yrittäjä käy töissä vaikkei jaksaisikaan. Vaihtoehtoja ei juuri ole ja sairastumisriski väsyneessä kropassa kasvaa. Harvan yrittäjän työpäivät ovat virka-ajassa kuten palkansaajilla. Ympäripyöreät työpäivät sotkevat perhe-elämää ja rapistavat yleiskuntoa.

Yrittäjät pitävät yhteiskuntaa pystyssä, he luovat työtä itselle ja muille sekä järjestävät verotuloja yhteiseen hyvään. Yrittäjien ansiosta kunnissa on elämää, tapahtumia ja palveluita. Yrittäjät tekevät kunnasta vetovoimaisen. On monta syytä, miksi yrittäjien jaksamisesta pitäisi huolehtia.

Moni yrittäjä käy töissä vaikkei jaksaisikaan.

Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet meille kaikille haastavaa aikaa, mutta erityisen raastavaa kriisiin joutuneille yrittäjille. Monet yrittäjät ovat koronan vuoksi menettäneet elantonsa tai sinnitelleet tukien ja lainojen varassa.

Toisaalta pandemian ansiosta yritykset ovat myös uudistuneet ja on syntynyt sekä uusia työtapoja että uudenlaista kysyntää. Yrittäjyys on myös yksi tapa työllistyä, jos pandemia sysäsi palkkatyöntekijän kortistoon.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.

aija.pirinen@media.fi

Twitter: @AijaPirinen