Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Nurmijärven vanhat rakennukset ovat säilyttämisen arvoisia

Nurmijärvi pitää itseään kulttuuripitäjänä. Onhan Nurmijärvellä Aleksis Kivi, Nurmijärven oma poika, josta ollaan ylpeitä.

Olen surullisena seurannut miten paikallishistoriallisesti arvokkaat ja kyläkuvan säilyttämisen kannalta merkittävät ja Museoviraston suojeltaviksi määrätyt rakennukset katoavat toinen toisensa jälkeen kirkonkylästä. Ensin katoaa Lääketehdas Koponen, Suomen ensimmäinen lääketehdas rakennettu 1900, valtakunnallisesti ja historiallisesti arvokas suojelukohde, joka oli viety Suomen merkittävien kulttuurikohteiden listalle 1980. Apteekkari Albin Koponen on Suomen lääketeollisuuden isä. Lääketehdas Koponen oli viime vuosisadan alussa merkittävä työllistäjä ja veronmaksaja Nurmijärvellä. Koposen filisiinikapseleita vietiin Kiinaa ja Amerikkaa myöten. Kivikkoalvejuuri, josta filisiinihappo uutettiin, nimettiin Nurmijärven nimikkokasviksi 1996. Nurmijärven rakennuslautakunta ja luottamusväki ei aikanaan katsonut tätä kulttuurihistoriallisesti arvokasta kohdetta säilyttämisen arvoiseksi. Eikö apteekkari Albin Koposen elämäntyön säilyttämisen puolesta olisi voitu toimia vähän innokkaammin. Veihän hän Nurmijärven maailmankartalle jo viime vuosisadan alussa. Lääketehdas Koponen kuului rakennuksineen yli 100 vuotta oleellisesti kirkonkylän kyläkuvaan.

Seurakuntatalo jyrättiin maan tasalle 10. toukokuuta. Sekin on ollut 100 vuotta oleellinen osa kirkonkylän kyläkuvaa. Paikallishistoriallisesti arvokas rakennus, joka on ollut osa kaunista, hyvin hoidettua kirkonmäkeä. Kun rakennukselle ei vuosikymmeniin tehdä mitään, tuleehan siitä ennen pitkää korjauskelvoton. Onko kirkonkylässä enää jäljellä mitään vanhaa ja arvokasta? On surullista todeta, ettei Museoviraston asiantuntemus ole vaikuttanut päätöksetekoon, Museovirasto, joka on kulttuuriperinnön asiantuntija. Nurmijärven kunnan ja seurakunnan päättävissä elimissä ei näköjään ole vuosikymmenten aikana istunut paikallishistoriaa ja kulttuuria arvostavia ja ymmärtäviä tahoja.

Kirkonmäki, kirkko, kellotapuli, seurakuntatalo, vanha viljamaksiini ja Lääketehdas Koposen rakennukset muodostivat yhtenäisen kokonaisuuden, joka mielestäni olisi ollut säilyttämisen arvoinen. Kirkonkylät ovat Suomen arvokkainta kulttuurihistoriaa.