Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Kesä, kärpäset ja korona

Kesä ja kärpäset. Ikävä kyllä tähän kesään on liitettävä vielä yksi koo – korona.

Viime kesänä Nurmijärvellä ei todettu kesä-heinäkuussa ainuttakaan koronavirustartuntaa, vaikka kunta on muuten keikkunut Keusoten ilmaantuvuuslukujen kärkipäässä.

Tänä kesänä tilanne on toinen. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Nurmijärvi johtaa tällä hetkellä tartuntojen ilmaantumisen suhteen ylivoimaisesti koko Keusote-aluetta, ja ilmaantuvuusluku on valtakunnallisestikin varsin korkea.

Sunnuntaisten tietojen mukaan koronatartuntojen määrä viimeisten kahden viikon aikana oli koko Keusote-alueella 115. Nurmijärvellä tartuntoja oli 53 eli lähes puolet kaikkien kuuden kunnan tartunnoista. Kun Keusote-alueen ilmaantuvuusluku oli kahden viikon jaksolla 57,6/100 000 asukasta, se oli Nurmijärvellä 121,3.

Ilmaantuvuuslukujen valossa koronatilanne Nurmijärvellä ja koko Keusote-alueellakin on hurja. Tuntuu merkilliseltä, että alue voi näillä luvuilla olla edelleen perustasolla, jolle se pääsi heinäkuun alkupäivinä.

Asiaa selittänee se, että koronapandemian tarkastelu on rokotustilanteen myötä muuttunut. Korona jyllää nyt pitkälti nuorten joukossa. Heistä suuri osa ei vielä ole saanut ensimmäistäkään koronarokotetta. Koska he sairastuvat harvemmin taudin vakaviin muotoihin, sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä ei ole lähtenyt kipuamaan, eikä koronatilannetta pidetä siksi niin vakavana.

Osa asiantuntijoista on edelleen sitä mieltä, että pandemia pitäisi tukahduttaa Suomesta kokonaan. Toisaalta liikkeellä on yhä enemmän ajatusmallia, jonka mukaan korona on ja pysyy yhtenä tartuntatautina muiden joukossa, ja sen tukahduttamisyrityksistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kun on tuijottanut reilun vuoden ilmaantuvuuslukuja, ei enää tiedä, mitä taudista ajattelisi. Onko tilanne vakava vai ei? Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Yksi asia ainakin on varma – korona on yhä täällä.

Kirjoittaja on lehden toimittaja