Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Maailma ei tarvitse lisää lapsia

Poliitikot ovat vuosia pähkäilleet, miten suomalaiset saataisiin tekemään lisää vauvoja. Ratkaisua ongelmaan on tuonut koronan synnyttämä vauvabuumi. Esimerkiksi helmikuussa vauvoja syntyi 6,7 prosenttia edellisvuotta enemmän (HS 6.7.).

Suomen kansantalouden näkökulmasta vauvabuumi on toki toivottava asia. Jollakinhan suomalaisten eläkkeet ja muut palvelut on maksettava. Mutta maailma ei kaipaa lisää lapsia.

Maailmassa on tällä hetkellä arviolta 7,8 miljardia ihmistä. Väestön kasvu on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut järkyttävää. YK:n ennusteen mukaan vuonna 2030 maailmassa on jo 8,5 miljardia ihmistä. Vuonna 2050 väkiluvun ennustetaan nousevan jo 9,7 miljardiin ihmiseen.

Holtiton väestönkasvu on maapallon kestokyvyn ja ilmaston pahimpia uhkia. Sen seuraukset näkee konkreettisimmillaan esimerkiksi Aasian metropoleissa, missä ihmiset joutuvat asumaan epäinhimillisen ahtaissa oloissa ja isoissa yleisötapahtumissa ihmisiä saattaa puristua kuoliaaksi.

Samalla kun maailmassa on yhä enemmän väkeä, ihmiset myös elävät yhä pidempään. Maailman terveysjärjestön mukaan maapallon väestön keskimääräinen elinikä on 2000-luvulla noussut viidellä vuodella. Tämä on maapallon kantokyvylle kestämätön tilanne.

Tätä viestiähän kirjailija Pentti Linkola rummutti vuosikymmeniä. Hänen mukaansa kaikki maailman ongelmat ovat peräisin liiasta väestöstä. Hän nimitti lasten hankkimista suurimmaksi ympäristörikokseksi. Hän esitti, että yhden lapsen politiikka pitäisi määrätä pakolliseksi kaikkialla maailmassa. Harvaanasutusta Suomesta käsin Linkolan ajatuksia on helppo pitää liioitteluna, mutta laajassa perspektiivissä Linkola on oikeassa. Ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa.

Maailma muuttuu yhä globaalimmaksi ja ongelmat ovat yhteisiä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttama ilmastopakolaisuus koskettaa myös Eurooppaa. Siksi Suomessakaan emme voi miettiä itsekkäästi vain omia hyvinvointitarpeitamme ja omia talousongelmiamme.

Jokainen yksilö päättäkööt vapaasti lapsilukunsa määrästä. Eikä yksittäistä perhettä pidä syyllistää lapsihaaveista. Mutta toivottavasti vauvabuumi ei jää ainakaan maailmanlaajuisesti pysyväksi ilmiöksi.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja