Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Kaikki eivät nauti lomasta

Koululaisten kesälomat lähenevät pikkuhiljaa loppuaan. Toiset ovat nauttineet hellepäivistä perheen kanssa rannalla, mökillä tai huvipuistoissa. He ovat olleet road tripillä, käyneet eläintarhassa ja kesäleireillä. Heillä on ollut kotiintuloajat, lämmin ruoka odottamassa ja joku peittelemässä illalla unten maille, kun ulkona on ukkostanut. He ovat iloinneet ja keränneet aurinkoisia muistoja perheen yhteisistä hetkistä.

Osalla kesä on ollut mieleenpainuva aivan muista syistä. Kesäloman alkaminen ei ollut vuoden kohokohta. He ovat lapsia, joita kukaan ei odota kotiin. Joiden kotona haisee alkoholi ja sisällä poltettu tupakka. Jotka kuuntelevat pullojen kilinää iltasadun sijaan. Joiden jääkaapissa ei ole ruokaa. Jotka keräävät omat pienet kolikkonsa kämmenelle ja ostavat suklaapatukan, jotta saavat energiaa. Joille kouluruoka on päivän ainoa lämmin ruoka.

Tässä maailmassa on lapsia, joita on toivottu hartaasti. Kyyneleet ovat valuneet kylmälle lattialle, kun tikkuun piirtyy jälleen vain yksi viiva. Valmiiksi kasattu pinnasänky jääkin tyhjäksi ja pienet töppöset piilotetaan kaapin perälle odottamaan tulevaa. Täällä on aikuisia, jotka toivovat tulevansa vanhemmiksi, mutta täällä on myös vanhempia, jotka toivoivat olevansa vain aikuisia. Jotka kiroavat nähdessään kaksi viivaa. Joiden lasten leikeissä palikkoina toimivat tyhjät tölkit.

Olen ollut onnekas, sillä itse olen kuin tuo ensimmäinen lapsi. Mutta olen ollut myös jälkimmäinen. Olen pelännyt ja kerrannut mielessäni, miten pääsen nopeasti ulos tarpeen vaatiessa. Mihin asti jaksan juosta paljain jaloin. Olen piiloutunut mökillä väärin päin olleen soutuveneen alle ja pidättänyt hengitystä, jottei minua löydetä. Olen onnellinen, että nuo ajat kestivät vain pari vuotta. Toisilla ne ovat arkipäivää. He odottavat koulun alkua, he eivät nauti lomasta, heille koti ei ole turvapaikka. He, jotka elämä yrittää repiä rikki jo lapsena. Heille haluan sanoa, älkää särkykö ja olkaa voimakkaita. Kaikesta voi selvitä.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.