Mielipide: Kirkonkylään oma ”Monikko”

Eteenpäin ennakkoluulottomasti

Uutta ajattelua kehiin, mutta myös yksi askel taaksepäin!

”Suurlukio”-prosessin myötä tuli selväksi, että kyse oli paljosta muusta kuin lukiosta: Kirkonkylään haluttiin saada edustava monipuolinen rakennuskompleksi, joka palvelisi esim. kulttuuri- ja liikuntatarpeita.

Nyt kun on tehty päätös lukion keskittämisestä Nykin yhteyteen, on mainio tilaisuus ajatella koko asiaa uudesta näkökulmasta.

Rakennetaan Krannilaan Klaukkalan Monikon kaltainen taide-, kokous-, liikunta-, kuntoilu jne keskus. Alueellahan on jo liikuntapalveluja ja parkkialue; siitä on hyvä jatkaa.

Kuten Klaukkalassakin, rakennuksessa olisi konserttissali katsomoineen, nuorisotiloja, ja näyttely-, kokous-, luento- ja esitystiloja pienemmille tapahtumille ja vieraileville esiintyjille. Tiloja voisi vuokrata Nurmijärven opistolle ja kurssien järjestämiseen. Opetustoimikin voisi niitä hyödyntää.

Toimintaa täydentäisivät ja tuloja tuottaisivat kahvila, jopa ravintola kesäterasseineen, pienet majoitus- ja juhlatilat sekä kuntosali uima-altaineen.

Niitä voisivat käyttää firmat henkilökuntansa virkistystoimintaan sekä kuntalaiset yksityistilaisuuksiinsa.

Mainitsemani askel taaksepäin on lukiopäätöksen purkaminen. Nykin tontti on todettu ahtaaksi keskitetylle lukiolle; siispä toteutetaan kunnan lukio edelleen kahdessa toimipisteessä.

Korjataan ja ehostetaan Nykiä järkevästi ja saadaan Rajamäen toimipiste, jonka haluttiin säilyvän äänin 27–24, jatkamaan.

Palveluverkkosuunnitelmassa on valmiina lukion toimitilat sijoitettavaksi Rajamäen koulukampukseen, joten suunnittelutyötä ei tarvitse aloittaa nollasta.

Mitä talouspuoleen tulee; jos oltiin valmiita maksamaan mahtavia summia suurlukiosta, luulisi rahaa löytyvän tähän uudenlaiseen ratkaisuun. Ei tarvitse olla marmoria tai kullattuja vesihanoja. Järkevästi suunniteltu toiminta tuo tuloja.

Mutta ennen kaikkea, pitäisi lähteä uudelta pohjalta: otetaan yritysmaailma, joka hyötyisi tällaisesta keskuksesta, mukaan projektiin.

Näinhän on tehty muuallakin, Hartwall-Areenasta alkaen. Entisten yritysten lisäksi kunnassa on lupaavia näkymiä tässä suhteessa, lehtitietojen mukaan ainakin Keskon logistiikkakeskus, joka on tuomassa toistatuhatta työntekijää, ja Lidlin myötä laajeneva kaupan maailma.

Uusi valtuusto: tässä on teille hieno haaste kehittää kuntaa uudelta pohjalta. Ja tasapuolisesti: Monikot kahdessa taajamassa, unohtamatta Rajamäen ”juhlatilaa” eli Rajakaaren tilalle tulevaa monitoimikeskusta.

Kun sote-palvelut on ulkoistettu, satsataan nyt koulutukseen, kulttuuriin, liikuntaan ja sosiaaliseen toimintaan.

Kommentoi