Toimittajalta: Autiutta ja häiriköintiä

Taina Joutsen

Taina Joutsen

On lämmin ja aurinkoinen alkuilta. Kirkonkylän jäätelökioskin ympärillä pyörii väkeä. Muuten tori on autio; ei toimintaa, ei ihmisiä, ei mitään. Pelkkä tyhjä kivikentura kylän keskustassa, tosin aika idyllisellä paikalla.

Tilanne ei ole päivisin sen kummempi. Yksi marjakauppias, yksi kukkakauppias, joskus makkarakauppias, kertoi eräs toimitukseen yhteyttä ottanut lukijamme ja totesi, että kun ei ole valinnanvaraa, on mentävä Hyvinkään torille ostoksille.

Tilaisuuksia Kirkonkylän torilla on harvakseltaan. Toisinaan tuntuu, ettei toripaikkoja vuokraava Nurmijärven kunta niitä haluakaan. Vai voiko torin kiveys olla niin hienohipiäinen, etteivät esimerkiksi harrasteajoneuvot voisi sillä kokoontua?

Klaukkalassa on vuoden ympäri toimiva torikahvila ja kesäkaudella pari myyjää ja jäätelökioski.

Itse tori ei ole millään tavoin idyllinen. Se on kerrostalojen ympäröimä, ja varmaa on, että mitä tahansa torilla tapahtuukin, se on häiriöksi lähiasukkaille. Torialue taas on niin pieni, ettei esimerkiksi Reko Lähiruokarengas voi järjestää siellä ruokajakeluja.

Kirkonkylän torilta kantautuu harvoin viestejä ilkivallasta ja häiriökäyttäytymisestä. Klaukkalan toriin ne on liitetty vuosien ajan. Välillä, kuten nyt, viestit muuttuvat äänekkäämmiksi ja sisällöltään vakavammiksi. Naapurusto pelkää torilla ja sen liepeillä liikkumista etenkin ilta-aikaan. Kerrotaan uhkailusta, ryöstöistä, puukkojen kanssa heilumisesta. Aikuisista sekakäyttäjistä, joiden joukossa pyörii alaikäisiä.

Klaukkalan torin ympäristö on yksi Itä-Uudenmaan poliisin painopistealueista. Tämä merkitsee sitä, että vapaasti ohjautuvana työaikana eli aikana, jolloin partioilla ei ole hälytyksiä, ne jalkautuvat torin ympäristöön. Tästä huolimatta asukkaat kokevat, ettei poliisi ole paikalla, kun apua tarvittaisiin.

Torit voisivat olla taajama-alueiden sydämiä. Eivät ole. Aika ajoin niiden kehittämistä ryhdytään ideoimaan; sakkilauta, istutuksia, jääkenttä talveksi...eikä mitään tapahdu. Olisiko jo aika?

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.

Kommentoi