Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Uusi valtuustokausi alkaa

Kuntavaaleissa valittu Nurmijärven uusi valtuusto aloittaa pian toden teolla työnsä. Ensimmäinen kokous pidetään ensi keskiviikkona, 18. elokuuta.

Valtuustossa jatkaa lukuisia konkareita, mutta mukana on myös uutta virtaa. Kaikkiaan 51 valtuutetusta 33 on vanhoja tuttuja, 18 uusia – tosin osa uusista on istunut valtuustossa joskus aiemminkin.

Valtuuston ensimmäisessä kokouksessa pääosassa ovat erilaiset henkilövalinnat.

Kokouksessa valitaan muun muassa valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajat sekä jäsenet niin kunnanhallitukseen kuin lukuisiin lautakuntiinkin. Pientä esimakua saatiin jo tällä viikolla, kun kunnanhallituksen kokouksessa Aleksia-liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Pauliina Pukarinen (vihr.) ja varapuheenjohtajaksi Maiju Sailio (sd.). Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajan paikan sai Teijo Syväkangas (ps.) ja varapuheenjohtajan paikan Jorma Heimonen (vihr.).

Loput nimet selviävät ensi viikolla. Selvää on jo nyt, että kunnanhallituksen puheenjohtajan paikka säilyy suurimmalla puolueella kokoomuksella ja valtuuston puheenjohtajan paikka toiseksi suurimmalla keskustalla. Perussuomalaiset kiilasi vaaleissa kolmanneksi ja nappaa itselleen varmuudella merkittäviä paikkoja.

Uudella valtuustolla on edessään paljon työtä ja isoja päätöksiä.

Yksi suurimmista tätäkin valtuustokautta sävyttävistä teemoista on kunnan talous. Keskustelu ja päätöksenteko niin Nurmijärven käyttötalouden tasapainottamisesta, investointien sopeuttamisesta kuin veroprosentin mahdollisesta korotuksesta jatkuu. Helppoja ratkaisuja ei ole tiedossa.

Myös sote-uudistus siintää näköpiirissä. Kunnanjohtaja Outi Mäkelä muistutti jo aiemmin blogitekstissään, että hyvinvointialue nappaa mukaansa kaksi kolmasosaa kunnan verotuloista sekä puolet valtionosuuksista ja jättää kunnan omilleen sote-kiinteistöjen ja kertyneen velkataakan kanssa. ”Strateginen kuviomme on pohdittava uudelleen ja vasta valittu valtuusto pääseekin heti sukeltamaan syvään päähän”, Mäkelä kiteytti.

Pohdittavaa ja vaikeita päätöksiä onkin siis edessä, ja nyt valtuutettujen työ lähtee toden teolla käyntiin.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja