Kolumni Hoitajien terveys pelinappulana

Tuskin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hoitotyön laadun ja turvallisuuden asiantuntijatyöryhmä tietoisesti hölmöilemään ryhtyi. Työryhmä nyt vain halusi edistää kiittävän palautteen antamista hyvin tehdystä työstä, mikä on aivan järkevä pyrkimys.

Käytännön toteutustapa onkin sitten enemmän kuin kyseenalainen. Ehdotetut itsetulostettavat kiitoskortit työtovereille, alaisille tai esimiehelle saattaisivat joissain oloissa toimiakin, mutta koronaviruksen myötä kasvaneen työtaakan paineessa työskentelevien monien hoitajien mielissä se on herättänyt närkästystä. Silloin kun uupumus työssä ylittää kaikki hyväksyttävissä olevat rajat, on oikeus odottaa työnantajaltaan aivan muuta kuin symbolisia eleitä. Kiiltokuvien jakaminen saattaa soveltua lapsille, aikuisille kohdennettuina ne koetaan helposti loukkaaviksi.

Jos HUSin kiitoskorttiehdotus olisi vain yksittäinen ilmiö, ei siitä ehkä kannattaisi suuremmin huolestua. Mutta se näyttää olevan vain yksi uusi esimerkki erityisesti kuntasektorin työnantajapuolen kyvyttömyydestä käsitellä rakentavasti hoitajapuolen työoloihin liittyviä kysymyksiä. Useat viimeaikaiset kokemukset pakottavat kysymään, eikö työnantajapuolella todellakaan parempaan pystytä hoitajien työolosuhteiden kohentamiseksi. Eihän hoitajapulakaan suinkaan ole pelkästään koronan tuotetta eikä työn kuormittavuus liioin. Jo ennen koronakriisiäkin uupuminen työssä oli ällistyttävän yleistä, ja monet pohtivat uran vaihtoa inhimillisempiin työoloihin. Vuosia olisi ollut aikaa paneutua ongelmaan. Mutta kun ei, niin ei.

Luoja paratkoon mikä mahtaakaan olla tilanne jokusen vuoden kuluttua, kun meneillään olevien sote-ym. uudistusten myötä uusia hoitajia kaivattaisiin yhä vain lisää. Vain täysin reaalimaailman ulkopuolella elävän poliittisen päättäjän mielessä voi olla mahdollinen maailma, jossa jo nyt työn uuvuttama henkilöstö jaksaa ottaa kannettavakseen uusia ja taas uusia tehtäviä. Kiitoskortit ja muut vastaavat temput ovat tässä yhteydessä puhdasta huuhaata.

Jostain syystä meillä tunnutaan laajasti hyväksyttävän poliittisten päätöksentekijöiden laatikkoleikit, jotka tuottavat upeita kaavioita ihannemaailman palveluista. Kovin niukalti kiinnostusta tuntuu riittävän reaalimaailman vaatimuksille kuten kuka ja miten nuo palvelut käytännössä saa aikaan. Tämän ajattelutavan seurauksista kärsivät nyt kohtuuttomassa määrin hoitajat. Ainoa oikea kysymys tässä vaiheessa onkin, kuinka pitkään tilanteen sallitaan jatkua.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen vapaa kirjoittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut