Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Älä sulje silmiä kiusaamiselta

Koululaiset ovat palanneet opinahjoihinsa. Osa lapsista on innoissaan, toiset eivät, sillä valitettavasti koulukiusaamista esiintyy edelleen. Nykyään kiusaamisesta uskalletaan puhua enemmän kuin muutamia vuosia sitten.

Sipoolaisnuoret julkaisivat YouTubessa alkuvuonna videon, jossa he kokeilivat, miten ulkopuoliset puuttuvat kiusaamistilanteeseen. He halusivat kiusaamiskokeellaan nähdä, reagoivatko ihmiset nähdessään toista kiusattavan. Testi kuvattiin piilokameratyylisesti. Siinä kaksi tyttöä puhui pahaa kolmannesta tytöstä bussipysäkillä tämän kuullen. Tytöt muun muassa haukkuivat kolmannen tytön kenkiä. Testi tehtiin kolme kertaa ja jokaisella kerralla pysäkillä ollut sivullinen puuttui nopeasti kiusaamistilanteeseen. Myös pojat tekivät testin, jossa yhtä poikaa tönittiin ja haukuttiin. Tälläkin kertaa sivulliset puuttuivat pian tilanteeseen.

Testi oli tarpeellinen, sillä kiusaamista esiintyy päivittäin, vaikka siitä yritetään päästä eroon. Itse en ole ollut toistaiseksi todistamassa kiusaamistilannetta, mutta jos sellainen osuisi omalle kohdalle, puuttuisin varmasti tilanteeseen, sillä tiedän miltä tuntuu olla kiusattuna.

Toivon, että nykyään kiusaaminen otetaan enemmän tosissaan, kuin silloin kun itse olin peruskoulussa. Minua on kiusattu sekä ala- että yläasteella. Kerran terveydenhoitaja kysyi terveystarkastuksessa, kiusataanko minua ja kun vastasin myöntävästi, hän sanoi vaan, että tytöt nyt vaan ovat sellaisia toisilleen tässä iässä, siitä ei kannata välittää. Tämän jälkeen hän vaihtoi puheenaihetta. En missään vaiheessa saanut sanotuksi, etteivät tytöt minua kiusaa, vaan nimenomaan pojat. Päätin kuitenkin olla hiljaa, sillä vastaus olisi todennäköisesti ollut, että pojat on poikia tai rakkaudesta se hevonenkin potkii. Vaikka itse tiesin, että rakkaudella oli erittäin vähän tekemistä asian kanssa.

En ole katkera omille kiusaajilleni, mutta toivon, ettei kenenkään tarvitse kokea kiusaamista missään muodossa.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.