Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Nurmijärven neljä kunnanjohtajaa

Toimittaja-aikani kunnanjohtajia, toimittajan tärkeitä ’kumppaneita’ olivat Kaino Salminen ja Toivo Seppälä. Kaino Salminen oli ensimmäinen kunnanjohtaja (1968–1981) sillä nimikkeellä. Sitä ennen vastaava asema oli ehkä kunnanhallituksen luottamuspuheenjohtajalla.

Salminen ja Seppälä olivat erilaisia persoonia. Kaino oli shakkia pelaava demari ja Topi kokoomus- ja hattulalainen. Kaino oli avoin ja räiskyvä, Topi pidättyväinen ja sulkeutuneempi. Kainon näki usein kylällä, Topia ei juuri koskaan. Hiihtäen järveä kiertämässä häntä tapasin viran ulkopuolella, kuten myöhemmin Kimmo B:nkin Parkkimäessä.

Topi saattoi kutsua toimittajan tarvittaessa puhutteluun. Kivi-juhlien puheenjohtajanakin hän oli vähän aikaa, kun kunnasta oli tulla Kivi-juhlien ”omistaja”.

Kunnanjohtajina valtuutettuaikanani ovat olleet Kimmo Behm ja Outi Mäkelä, kokoomustaustaisia molemmat. Kunnanjohtajat ovat kyllä tehtävään tultuaan pitäneet eroa puolueeseensa, ehkä Kainoa lukuun ottamatta.

Kimmo tuli ulkopuolelta, Outin tausta on nurmijärveläinen ja ura kulki poliitikosta viranhaltijaksi. Kimmolla oli koko ajan oppositio niskassaan, Outilla en ole sellaista vielä havainnut. Suurin ero näiden välillä lienee viestinnässä, jossa Outi on aktiivisempi ja pistänyt itsensä kentällä likoon.

Outin lähtökohta oli kunnanjohtajaksi siirryttyään aikaisempia k-johtajia helpompi oltuaan sitä ennen monta vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana. Toisaalta se saattoi olla myös rasite, vertaisten keskeltä nousua ei aina katsota hyvällä.

Kaino oli shakkia pelaava demari.

Kimmo ja Outi ovat molemmat kovia kuntoilijoita, joten fysiikasta ei kunnan hyvä johtaminen ole jäänyt kiinni. Kimmo on monilajiharrastaja, Outi juoksija ja partiolainen.

Jokunen aika sitten Nurmijärvelläkin keskusteltiin pormestarimallista, jonka mm. Helsinki ja Tuusula ottivat käyttöön. Pormestari on valtuutettu, joka toimii kuin kunnanjohtaja. Nurmijärvellä siihen ei menty, ja hyvä niin.

Kaikkien neljän kunnanjohtajan aikana on kunnan kehitys ollut voimakasta. Osa siitä on kunnanjohtajienkin ansioita, paljon yleistä trendiä ja sijaintia. Jotain saavat luottamushenkilötkin laskea ansiokseen.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapoliitikko (kok.).