Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Syödään yhdessä – ruokarauha kouluihin

Rajamäen alakoulun oppilaiden vanhempien keskuudessa on herännyt keskustelua ruokailuun varatun ajan riittävyydestä lasten terveelliseen ja hyvään ruokailuun. Me allekirjoittaneet haluamme nostaa teeman tärkeyden yleisesti esiin. Liian lyhyestä ruokailuajasta voi aiheutua monenlaista vääristymistä lapsen ateriointikäyttäytymiselle.

Lapset eivät ehdi syödä riittävästi lyhyessä ajassa. Tiedossa on, että etenkin nykyisessä koronan vuoksi lyhennetyssä ruokailuajassa kaikki oppilaat eivät ehdi syödä lämpimän aterian kanssa leipää ja että opettajat joutuvat kieltämään oppilasta ottamasta lisää ruokaa ajan puutteen vuoksi. Ruoalla on selkeä yhteys myös kognitiiviseen suoritukseen. Aivot tarvitsevat polttoainetta oppimiseen.

Lapset joutuvat ahmimaan ruokaa, ehtiäkseen syödä riittävästi. Ahmimisella tiedetään olevan huonoja vaikutuksia ruuansulatukselle ja ennen muuta hyvän, painonhallintaa edistävän, ruokailutottumuksen oppimiselle. Kun ruokailu tapahtuu rauhallisesti, ruuansulatus toimii hyvin.

Ruokahetki on yksi merkittävimpiä yhteisöä rakentavista tapahtumista ihmisen arjessa. Koululla on tärkeä rooli kasvatusyhteisönä edistää oikeanlaisen ruokailukulttuurin välittymistä lapsille ja osaltaan näin myös koteihin. Rauhallinen, ruokaa ja toisia kunnioittava ruokailuhetki rakentaa omalta osaltaan lapsen suhdetta luonnonvaroihin, ruokaan, kanssaihmisiin ja luokkatovereihin. Ruokailu ei ole vain ravintoaineiden tankkausta vaan myös hyviä keskusteluja ja se parhaimmillaan edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Rauhallinen, yhteinen ateria vahvistaa ihmisten välisiä suhteita, luo turvallisuutta ja yhteenkuuluvuudentunnetta sekä näin osaltaan ehkäisee syrjäytymistä.

Arvostamme kasvatus- ja koulumaailmassa tehtävää työtä yhteiskuntamme parhaaksi. Covid-19 on tuonut haasteita kaiken muun lisäksi paljon koulutyöhönkin. Toivomme, että ruokailun käytännön toteuttamisesta vastaavat tahot etsivät luovasti turvallisia ratkaisuja rauhallisen ruokahetken luomiseksi kaikille oppilaille. Olemme valmiit käymään keskustelua myös kasvokkain ratkaisuehdotuksia yhdessä pohtien.

Janne Numminen, ruoka- ja siivouspalveluja tuottavan Aleksia-liikelaitoksen johtokunnan jäsen (kok.)

Seppo Ahonen, kunnanvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen (kok.), kenttärovasti