Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Aivan liikaa mätiä munia

Voiko halveksittavampaa ollakaan kuin käyttäytyä töykeästi ja törkeästi alisteisessa asemassa olevia kohtaan heidän ihmisarvoaan loukaten? Inhimillisen moraalin kannalta on masentavaa, että tuonkaltaista törkyä esiintyy päivittäin, esimerkiksi työpaikoilla. Jo aiemminkin on ollut tiedossa, että eräillä työpaikoilla nuoret ovat joutuneet tuolla tavoin kohdelluiksi, mutta nyt asiasta on saatu uusi muistutus, kun monet nuoret ovat rohjenneet avautua kokemuksistaan.

Luojan kiitos, mitkään kokemukset eivät anna aihetta epäillä, että nuoria kohdeltaisiin työelämässä kaltoin aina ja kaikkialla. Pikemminkin päinvastoin. On runsaasti kokemuksia nuorten reilusta kohtelusta ja heidän tilanteensa asiallisesta huomioimisesta työnjohdollisissa ratkaisuissa. Mutta sitten ovat nämä mätämunat. Nytkin esille nousseet tapaukset osoittavat, että niitä on demokraattisen yhteiskunnan sietorajan ylittävissä määrin. Yksikin olisi kyllä liikaa.

Vaikka vastuu aina onkin työpaikan ylimmän johdon harteilla, ei mahdollinen törkeys ja töykeys suinkaan ole aina heistä peräisin. Tiedetään hyvin, että turhan usein törkeitä asenteita löytyy myös keskijohdosta ja lähimmistä esimiehistä, varsinkin kiireen ja työpaineiden ahdistaessa. Eivätkä kokeneemmat työtoveritkaan malta aina olla höykyttämättä ja painostamatta nuorempiaan, jos vain työpaikan ilmapiiri tämän sallii. Tutkijoille on jo pitkään ollut tiedossa, että todella monelta työpaikalta löytyy itsekeskeisyyden kyllästämiä psykopaattiseen käyttäytymiseen ihastuneita henkilöitä, joille muut ovat hyväksikäytettäviä ja kiusattavia ali-ihmisiä. Nämä machiavellistit pystyvät kyllä pilaamaan työpaikan kuin työpaikan, jos heille vain suodaan siihen mahdollisuus. Nuorten kohdalla heidän vahingollinen vaikutuksensa saattaa aiheuttaa elinikäisiä vaurioita.

Ei nuorten työntekijöiden turvaamisen pitäisi olla ylivoimaista. Me kykenemme vaatimaan tietynkokoisilta työpaikoilta suunnitelman sukupuolten tasavertaisesta kohtelusta. Miksi ihmeessä emme vaadi samanlaista suunnitelmallisuutta nuorten kohdalla. Mikäänhän ei estä ohjaamasta työsuojelun käytäntöjä nuoria turvaavaan suuntaan. Oleellista on, että jokaisella työpaikalla on tiedossa taho, jolla on valtuudet pysäyttää nuorten törkeä kohtelu ja saattaa siihen syyllistyvät vastuuseen. Tämän olemme velkaa jokaiselle työuraansa aloittelevalle nuorelle.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen vapaa kirjoittaja.

Ei nuorten työntekijöiden turvaamisen pitäisi olla ylivoimaista.