Kolumni: ”Taas sitä kyläpolitiikkaa”

Markku Jalava

Pankkipolitiikan harjoittaminen kunnan asioissa loppui Nurmijärvellä viimeistään silloin kun paikallispankit lopettivat. Ehkä sen aika oli muutoinkin ohi. Poliittisessa mielessä paikallispankit hävisivät 90-luvulla laman jälkimainingeissa ja myöhemmin muussakin mielessä.

Kun ennen luottamushenkilöitä ryhmiteltiin pankkien mukaan, tuli sen tilalle jako asuinkylän mukaan. Moni poliitikko muistaa kuitenkin sanoa, että ”vastustan kyläpolitiikkaa” tai syyttää, että ”tuo on taas sitä kyläpolitiikkaa”.

Sitä pidetään kaiken pahan alkuna, vaikka kysymys on näkökulmasta: onko luottamushenkilön ajateltava ensisijaisesti oman kylän vai koko kunnan tai peräti maan parasta? Globaalit kriisit laajentavat näkökulman maailmanlaajuiseksi.

Oman kylän hankkeiden ajamista ei tietenkään pidetä ”kyläpolitiikkana” vaan sitä ovat niiden vastustaminen ja naapurikylän vaatimukset. Joskus on joutunut arvuuttelemaan, onko jokin valtuuston äänestystulos sattuman vai kyläpolitiikan seurausta.

Jossain paikassa pitäisi pystyä arvioimaan tehtäviä päätöksiä objektiivisesti ja tasapuolisesti! Se paikka on kunnanvaltuusto.

Kyläkokouksissa harvoin pohditaan asioita eri kanteilta. Niissä on usein sen verran vahva henki, että toispuolista sanaa ei juuri uskalleta sanoa. Ne ovat yhden totuuden iltoja, joissa mennään tunne edellä.

Kyläkokouksissa harvoin pohditaan asioita eri kanteilta.

Kerran vaaliteltalla eräs kirkonkyläläinen ehdotti, että ”aja maauimalaa Kirkonkylään, niin saat ääniä”. En oikein osannut ajatella asioita vain kotikyläni kannalta, vaikka olen Kirkonkylässä ikäni asunut. Äänestäjän ei tulisikaan valita ehdokastaan vain yhden asian perusteella, sillä neljä vuotta on pitkä aika ja vastaan tulee monenlaista.

Luottamushenkilön kannalta on hankala tilanne, kun yhden asian puolesta tai vastaan käydään ankaraa kampanjaa ja päättäjiä painostetaan. On tärkeätä kuulla ihmisiä, mutta miten huolehditaan kuntalaisten tasapuolisesta kohtelusta? Siinä tulee helposti vastaan kumartamisen ja pyllistämisen dilemma eli totuuksia on useampia.

Nurmijärvi on suuri kunta, mutta ei niin suuri, etteikö meidän pitäisi ajatella asioita myös koko kunnan kannalta.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapoliitikko (kok . ).

Kommentoi