Toimittajalta: Aluevaaleista kannattaa kiinnostua

Kuntavaaleista on vasta vähän aikaa, mutta seuraavat vaalit siintävät jo näköpiirissä. Runsaan neljän kuukauden kuluttua järjestetään kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit. Vaalipäivä on 23.1.2022.

Aluevaaleissa valitaan päättäjät valtakunnallisen sote-uudistuksen synnyttämien hyvinvointialueiden valtuustoihin. Nurmijärvi on osa Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta, johon kuuluvat myös Tuusula, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä ja Pornainen. Tarjolle tulee 69 aluevaltuustopaikkaa.

Useat puolueet ovat jo ehtineet ilmoittaa tavoittelevansa täyttä 86 ehdokkaan listaa. Varsinainen ehdokashankinta on kuitenkin useimmilla vasta käynnistymässä. Ehdokkaiden nimiä on julkaistu Nurmijärvellä vasta muutamia. Se on kuitenkin jo nyt selvää, ettei kuntavaalien ääniharava, kunnanhallituksen puheenjohtaja Petri Vaulamo (kok.) aio asettua ehdolle. Hän kertoi asiasta Nurmijärven Uutisten haastattelussa.

Nurmijärveläinen kansanedustaja, niin ikään kuntavaalien ääniharava Matti Vanhanen (kesk.) on puolestaan kommentoinut Ylelle, ettei hänkään asetu ehdolle. Kaksi ääniharavaa on siis jo sivussa.

Ehdokashankinnan lisäksi työnsarkaa riittää myös äänestysaktiivisuuden suhteen.

Kesäkuun kuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti (55,1 %), oli alhaisin 70 vuoteen. Myös Nurmijärven äänestysprosentti (54,3 %) oli alhaisempi kuin pitkiin aikoihin.

Miten kuntalaiset saadaan innostumaan taas yksistä vaaleista ja käymään vaaliuurnilla? Tätä täytyy todella pohtia.

Kuten keskustan Juuso Jaakola-Siimes totesi (NU 11.9.), Nurmijärvellä asia on Keusoten vuoksi jo hieman tutumpi, mikä saattaa vilkastuttaa äänestämistä.

Juuri Keusoten tuottamat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat olleet yksi viime vuosien suurimmista puheenaiheista Nurmijärvellä. Keskustelua ja jopa kiukkua on herättänyt muun muassa puheet tulevaisuuden palveluverkostosta ja mahdollisista terveysasemien lakkautuksista, etävastaanottojen ja sähköisten palveluiden lisääntyminen, ajanvarauksen ja lääkärille pääsyn haasteet, ikäihmisten palvelut, kuten nykymuotoisen päivätoiminnan kohtalo, Kirkonkylän Toreenintalon pitkäaikaisosastoista luopuminen... vain muutamia mainitakseni. Juuri näistä asioita tulevaisuuden aluevaltuustoissa päätetään.

Lienee selvää, että aluevaalit ovat merkittävät vaalit. Niistä kannattaa olla kiinnostunut.

Riikka Jokinen

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja

Kommentoi