Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kulttuurimaisemaa vai kerrostaloja?

Nurmijärven kuuluisan puukirkon portailta näkyy vanha kivipaasi ja muistolaatta, jossa lukee: Lääkelaboratorio Alb.Koponen. Muistolaatan takana sijaitsee Lääketehtaan lehdoksi kutsuttu vehreä alue, jossa on luonnon puiden lisäksi omenapuita, lahopuuta, polku ja pieni lampare. Lehdon takana sijaitsee kuivattu järvi, josta koko kunta on saanut nimensä. Mitä, jos tämän maiseman tilalla olisikin taloja?

Kirkonkylän osayleiskaavassa esitetyn kaavamuutoksen perusteella tämä saattaa olla tulevaisuutta. Kirkonmäkeä vastapäätä, vanhan pappilan viereen suunnitellaan rakennettavaksi kerrostaloalue, jolloin alueen miljöö muuttuisi merkittävästi. Painetta rakentamiselle on, sillä Kirkonkylän keskusta on laajalle pirstaloitunut, muuttajia riittää ja moni haluaa asua lähempänä keskustan palveluita.

Kirkon alue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, joka inspiroi myös Aleksis Kiveä. Kirkonmäki, kirkko, pappila, hautausmaa ja kappeli muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Alueelle suunniteltu uusi kaava katkaisisi viimeisenkin maisemallisen yhteyden kirkonmäen ja kuivatun kirkkojärven nykyisen peltomaiseman välillä - lopullisesti.

Kulttuuriarvojen lisäksi alueella on merkitystä myös kuntalaisten lähiluontona. Olisiko kuntalaisille enemmän iloa, jos lehto siistittäisiin ja suunniteltaisiin rakennusten sijaan ympäristöön sopivaksi valoisaksi puistoksi? Kuntalaispalautteen perusteella lähiluontokohteita ei Nurmijärvellä ole yhtään liikaa.

Ennen kaavamuutosta lehdon alueelle tehdään vielä lajikartoitus, tarkistetaan siellä viihtyvien eliöiden ja lajien kulkureitit sekä kasvisto. Rehevä lehto on mm. viiksisiipoille sopiva ympäristö ja hautausmaa sekä kellotapuli ovat lepakkolajin todettua elinaluetta.

Lisäksi alueella on mielenkiintoinen historia Suomen ensimmäisen lääkelaboratorion sijantina ja tämä historia näkyy myös lehdon kasvillisuudessa.

Mitä sinä haluat nähdä kirkonmäeltä katsellessasi?

Mitä sinä haluat nähdä kirkonmäeltä katsellessasi? Rakennuksia, puiston vai nykyisen kaltaisen luonnonmukaisen lehdon?

Kunnan sivuilta löytyy asiasta lisätietoa. Eriävän mielipiteen kaavasta voi jättää 24.9.2021 asti.

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanvaltuutettu, sivistyslautakunnan vpj. (vihr.).