Mielipide | Lasten ja nuorten hätään on vastattava

Nurmijärven päättäjät keskustelivat edellisessä kunnanvaltuuston kokouksessa pitkään lasten ja nuorten hyvinvoinnin tilasta ja tuen tarpeesta. Korona-ajalla on ollut negatiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin ja vaikutusten ennustetaan jatkuvan pitkään. Tämä käy ilmi kunnan omista selvityksistä, mutta myös valtakunnallisesta kouluterveyskyselystä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raporteista.

Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan, että lasten ja nuorten auttamiseksi tarvitaan pikaisia toimia ja siihen on varattava talousarviossa riittävät resurssit. Päättäjien tahtotila nuorten auttamisesta ei, ehkä hieman yllättäen, ollutkaan yksimielinen vaan osa päättäjistä olisi halunnut pitäytyä tässäkin asiassa nuukailussa ja säästölinjalla.

Tutkimusten perustella tiedämme, että sote-palveluissa ja erityisesti nuorten kohdalla ennalta ehkäisevään työhön panostaminen kannattaa.

Jälkikäteiset terveydenhuollon ja sosiaalitoimen korjaavat toimet ovat yleensä paitsi inhimillisesti raskaita niin myös kunnalle erittäin kalliita.

Nuuka-ohjelma on vähentänyt kunnan resursseja ja mahdollisuuksia auttaa apua tarvitsevia. Korona taas on lisännyt palvelu- ja hoitovelkaa, joten tilanne on haastava päättäjille. Helppoa ei ole myöskään kuntalaisten palvelujen parissa työskentelevällä henkilöstöllä, joka tekee parhaansa vaikeissa olosuhteissa ja pienillä resursseilla.

Vastuu koronan vaikutusten hallitsemisesta ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä on Nurmijärven nykyisillä päättäjillä. Kunnanvaltuuston tehtävä on huolehtia tarvittavien palvelujen järjestämisestä sekä tarvittavista resursseista palvelu- ja hoitovelan purkamiseksi.

Sanonta, tämän päivän tekomme on huomisen perintö, on hyvä ohjenuora uusille kuntapäättäjille

Nuuka-ohjelma ei ole hyväksyttävä peruste kääntää selkää apua tarvitseville lapsille ja nuorille.

Olin mukana jättämässä valtuustolle tämän vuoden alussa aloitetta koronan vaikutusten selvittämisestä Nurmijärvellä. Tämä siksi, että tiedämme epidemialla ja sen pitkittymisellä olevan laajoja ja merkittäviä seurauksia väestön terveyteen, hyvinvointiin ja elinoloihin.

Tietoa kaivataan siitä, kuinka paljon meillä Nurmijärvellä on palvelu- ja hoitovelkaa. Sen selvittäminen olisi nyt erityisen tärkeää ja ajankohtaista, kun valmistellaan ensi vuoden talousarviota sekä Nuuka-ohjelman jatkotoimenpiteitä.

Sanonta, tämän päivän tekomme on huomisen perintö, on hyvä ohjenuora uusille kuntapäättäjille, kun syksyn aikana pohdimme lasten ja nuorten auttamista ja Nuuka-ohjelman säästötoimenpiteitä.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut