Päätoimittajalta: Mielensäpahoittajat aktivoituvat

Aija Pirinen

Mistä tietää, että pahin koronakriisi alkaa olla takana? Siitä, että ihmisillä on taas aikaa pahoittaa mielensä joutavista asioista. Näin kävi viime viikolla laulaja Chisun lettikohussa. Chisu pahoitteli Instagramissa sitä, että oli erehdyksissään mennyt letittämään hiuksensa pikkuleteille Vain elämää -ohjelman kuvauksissa.

Hänelle oli vasta kuvausten jälkeen paljastunut, että letit eivät todellakaan ole ok, vaan ne ovat kulttuurista omimista ja osoitus yhteiskunnan eriarvoistavasta rakenteesta. Kyseessä on nähkääs hiustyyli, jonka historia ulottuu alunperin afroamerikkalaisten ihmisten keskuuteen.

Letticasesta tuli somekohu ja asiaa puitiin mediassa päiväkausia. Monet somekeskustelijat olivat sitä mieltä, että Chisun oli syytäkin pyytää anteeksi.

Muun muassa Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutettu ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra toivoi Chisun tapauksesta laajempaa keskustelua: ”Viisautta on pysähtyä, kun joku sanoo, että olet tehnyt väärin, ja kysyä, että mikä toiminnassani tai käytöksessäni oli väärää ja loukkaavaa”, Diarra totesi Iltalehdessä 24.9.

Eikä Chisun tapaus suinkaan ole ainoa: Kulttuurisesta omimisesta on aikoinaan syytetty muun muassa julkkiskokki Jamie Oliveria, joka lanseerasi jamaikalaista mausteseosta sisältävän mikroaterian, samoin laulaja Stingia, joka oli julkaissut reggae-levyn.

Ihmisten mittasuhteissa on jokin pahasti pielessä, jos pelkkä lettikampaus aiheuttaa pahan mielen, syytöksiä ja anteeksipyyntövaatimuksia.

Kulttuurisen omimisen voi nostaa keinotekoisesti epäkohdaksi, kun elintason peruskysymykset ovat kunnossa ja jostain pitää viisastella aikansa kuluksi. Mikä meillä on lopulta täysin omaa? Epäilen vahvasti, että näillä epäkohtien etsijöillä on ylimääräistä aikaa purkaa pätemistarvettaan lietsomalla puuteajattelua.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.

Kommentoi