Kolumni Nuukuus on vaikea laji

Meistä jokainen tietää, miten vaikeata on olla nuuka omassa taloudessa, ellei ole aivan pakko. Ei se helppoa ole kunnan tai valtionkaan taloudesta vastaaville.

Poliitikot ovat parhaimmillaan parantaessaan vanhoja tai luodessaan uusia palveluja. Harvoin esimerkiksi tehdään varsinaisesti aloitteita menojen vähentämiseksi tai edes kurissa pitämiseksi. Lillukanvarsista kyllä voidaan keskustella.

Kakkua jakamalla odotetaan saatavan lisää kannatusta vaaleissa. Tosin nuukuudestaan ja tiukkuudestaan tunnetut valtionvarainministerit Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö olivat myös kansansuosikkeja.

Nurmijärvellä on jo useamman vaalikauden ajan yritetty toteuttaa kolmen T:n ohjelmaa: tavoitteena talouden tasapaino. Siinä ei oikein ole onnistuttu. Nuuka-ohjelma on nyt hyvä yritys siihen suuntaan, kiitos nykyisen talousjohtajan.

Joku esitti keväällä, että tarvitaan uusia valtuutettuja kuntatalouden saamiseksi kuntoon. Ei se taida siihen tautiin auttaa, vaikka olisi pakko ja toivottavaa.

Vaalilupaukset pitää yrittää täyttää, eivätkä tarpeet toteuttamalla lopu. Kuinkahan monta kertaa Nurmijärvelläkin on sovittu, että kun tämä vielä tehdään, sitten pistetään suu säkkiä myöden.

Ajatellaan, että laatu kannattaa aina, vaikka velaksi.

Näin nuuka-aikana näyttää olevan kaksi oppia, miten talouteen suhtaudutaan: Ensimmäisen opin mukaan säästetään rahasta, vaikka sitten laadun kustannuksella.

Toisen opin mukaan on ajateltava pitkällä tähtäimellä, eikä silloin pidä liikaa nuukailla. Ajatellaan, että laatu kannattaa aina, vaikka velaksi.

Kumpi oppi kulloinkin valitaan, riippuu tietysti siitä, kuinka läheinen kohde on päättäjälle.

Nuuka-ohjelman tarve on tullut siitä, että kunnan talous on vahvasti alijäämäinen eli tulot eivät riitä menoihin. Se on tasattu velkaa ottamalla, kun verojen korottaminenkaan ei houkuttele.

Talousvaikeudet eivät johdu vain investoinneista, vaan käyttömenotkin tahtovat paisua yli äyräiden. Soten myötä kunnan pelivara supistuu ja väestön ikääntyminen tuo lisää haasteita.

Politiikan tekemisen yksi vaikeus tulee siitä, että kasvukunnassa on palveluja kehitettävä koko ajan. Kunnat kilpailevat keskenään ja on pidettävä huolta kunnan vetovoimasta.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapäättäjä, kok.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut