Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Koulujen tilanne puhuttaa

Nurmijärvellä on alettu valmistella tiettyjen koulujen hallinnollisia yhdistämisiä (NU 25.9.2021). Taustalla on valtuuston tammikuussa 2021 hyväksymä palveluverkkosuunnitelma, johon on kirjattu, että Palojoen koulu yhdistetään hallinnollisesti Maaniitun kouluun, Metsäkylän koulu Mäntysalon kouluun ja Valkjärven koulu Lepsämän kouluun. Lisäksi Nukarin ja Karhunkorven sekä Harjulan ja Syrjälän koulut yhdistetään hallinnollisesti toisiinsa.

Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen perustelee suunnitelmaa muun muassa johtajuuden vahvistamisella, hallinnon keventämisellä, opettajuuden vahvistamisella sekä toiminnan organisoinnin joustavoittamisella. Nurmijärven Uutisten haastattelussa hän ei nostanut esille lainkaan negatiivisia vaikutuksia.

Kuntalaiset ovat kuitenkin huolissaan, mihin koulujen hallinnollinen yhdistäminen johtaa. He pohtivat, voiko seuraava askel olla pienimpien toimipisteiden lakkauttaminen?

Moni muistaa, kuinka palveluverkkosuunnitelman ensimmäisessä versiossa syyskuussa 2020 tekstissä mainittiin erikseen hallinnollisten yhdistämisen kohdalla, että jos oppilasmäärien kehitys jatkuu ennustetusti, Palojoen koulun lakkauttaminen on ajankohtaista 2023/2025. Lisäksi tekstissä mainittiin, että myös Metsäkylän ja Valkjärven koulun lakkauttaminen mahdollista, jos oppilasmäärät jatkavat laskuaan. Nukarin koulusta luopumista pidettiin mahdollisena 2030-luvulla. Nämä muotoilut lakkautuksista jäivät luottamushenkilöiden vastustuksen takia pois lopullisesta palveluverkkosuunnitelmasta.

Taustalla oli kuitenkin alun perin ajatus siitä, että pienimmistä toimipisteistä saatetaan jollain aikataululla luopua. Siinä mielessä vanhempien huoli on aiheellinen. Kunta itse painottaa, että nyt ei ole kyse koulujen lakkautuksista. Seuraavan vaiheen määrittää lapsiluvun kehitys.

Varmaa lienee tässä vaiheessa se, että mikäli hallinnolliset yhdistämiset toteutuvat, koulujen nimet kokevat osin muutoksia. Lienee myös selvää, että hallinnollisella yhdistämisellä on toteutuessaan monenlaisia muitakin vaikutuksia. Kannattaa perehtyä asiaan tarkkaan, esittää kysymyksiä ja osallistua kuntalaisille tarkoitettuihin tilaisuuksiin.

Mielenkiintoista olisi myös kuulla, mitä opettajat tästä ajattelevat.

Kirjoittaja on lehden toimittaja