Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Nurmijärvellä voi tehdä Järvikierroksen

Huomasin Kirkonkylän linja-autoasemalla lähtöä odottavan bussin otsapaneelissa lukevan ”Järvikierros” ja kiinnostuin, mikä ihmeen järvikierros tämä on?

Kivenkyydin Järvikierros -bussi kulkee koulupäivinä kerran tunnissa Kirkonkylän koulujen kautta 17 km kierroksen kahdeksan kertaa. Kuljettaja Esa-Pekka Luukkola arvelee ajaneensa vuosien aikana ainakin 16 000 kierrosta. Tie, sen varren talot ja useimmat asukkaistakin ovat hänelle tuttuja.

Pääasiassa kuljetetaan koululaisia kouluun ja koulusta kotiin. Koululaisten lisäksi linja palvelee myös muita kulkijoita. Sillä pääsee kerran tunnissa Kirkolle vaikkapa asioille tai kauppaan ja takaisin kotiin. Esa-Pekka on vakiokuljettaja.

Lähdin kierrokselle klo 12.05, jolloin mukana kulki vain alakoululaisia Lukkarin koululta. Kun oppilaat tulevat autoon, heitetään iloiset heipat puolin ja toisin. Lapset ovat kohteliaita, kuten kuljettajakin. Ollaan tuttuja, mikä luo turvallisen ilmapiirin.

Ensin ajetaan Punamullantietä Perttulantielle ja edelleen Hongisojantielle. Kierretään Nurmijärveä ja pian sivutaan Perttulassa Kuhajärveä, molemmat jo kuivattuja järviä. Käännyttäessä Hongisojantieltä Taipaleentielle Valkjärvi melkein näkyy. Pysäkeillä kättä heilutetaan tervehdykseksi myös vastaanottajille.

Taipaleentieltä mennään Suontaantietä Kirkkotielle. Monelle nurmijärveläiselle tämä saattaa olla aivan tuntematonta Nurmijärveä, elämys heille ja vaikkapa turisteillekin. Muutamia maatiloja ja paljon omakotitaloja on harvakseltaan levinnyt Nurmijärven – sen kuivatun järven – rantamille.

Nähdään kaunista ruskan värittämää luontoa ja maalaismaisemaa, hevosia laitumella ja puimuri puimassa pellolla. Esa-Pekka kertoo näkevänsä kierroksilla paljon luonnon eläimiä, varsinkin peuroja.

Viirinmuurinmäki ajetaan ennen Kirkonkylään tuloa. Se on kuljettajan mukaan haasteellinen paikka talvella, mutta muutoin isokin bussi kääntyilee sorateillä sopuisasti.