Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Puukkoja, pullopommeja ja huonoja vastauksia

Pitkin Uuttamaata on viime aikoina nuorten käsissä tiuhaan viuhuneet puukot, pullopommit ja muut vastaavat. Eivätkä ne kädet aina ole edes nuoriakaan, joskus ne kuuluvat aivan lapsenikäisillekin. Niin järjestysvallan kuin päättäjienkin taholta on kuultu epätoivoista huokailua. Kunpa ymmärtäisimme, mitä on tapahtumassa. Ja miksi.

Ymmärtämisen vaikeutta selittää ainakin osittain se, että vastausta on taidettu etsiä väärästä suunnasta. Perinteinen selitysmallihan on, että kaikesta yhteiskunnallisesta hyvästä paitsi jääneet ja huono-osasiset nuoret turvautuvat hädissään väkivaltaan. Kun eivät muutakaan voi. Tämän selitysmallin pahin vika on, että se vastaa harvoin todellisuutta. Se varmasti pätee osaan nuorista, mutta vain osaan. Kokemukset ja tutkimukset kertovat, että suurimman osan kohdalla tilanne on aivan toinen. Kysytäänpä vaikka niiltä aikuisilta, jotka ovat joutuneet läheltä näkemään todellisia tilanteita.

Tai kysytäänpä vaikka nuorten väkivaltaa tutkivalta amerikkalaiselta professorilta, Robert Farisilta, tämän alan ehdottomalta huipulta. Hänen tutkimuksensa ovat kiistatta osoittaneet, että vain vähäinen osa nuorten väkivallasta on reaktiivista, reagointia koettuun huono-osaisuuteen, vaan enemmänkin juontaa juurensa statuksen ja arvostuksen etsintään. Nuoruushan on aikaa, jolloin oman lokeron etsintä alkaa olla kiihkeimmillään. Kun muitakaan väyliä päteä ei ole, turvaudutaan väkivaltaan. Kyse ei ole köyhyyden tai sosiaalisen huono-osaisuuden paineesta. Rajutkin väkivallan teot tuottavat statusta ja arvovaltaa juuri niissä piireissä, joissa nuoret näitä haluavatkin saada, erityisesti omassa toveripiirissä.

Väkivaltaa ei voi eikä saa puolustaa missään oloissa. Mutta sen syntyyn johtavia syitä kannattaa selvittää, niin inhimillisistä kuin taloudellisistakin syistä. Jos väkivallan taustalla on sosiaalista huono-osaisuutta, toimittakoon asian vaatimalla tavalla. Mutta myös nuoret tarvitsevat sellaisia toiminnan muotoja, joiden avulla heidän on mahdollista saavuttaa oma paikkansa ja asiankuuluvaa arvostusta. Sellaistahan me kaikki aikuisetkin itsellemme haluamme. Kyllä meidänkin sisimmässämme kiukku kiehuu, jos joudumme huomaamaan, että meitä ei oteta todesta ja mahdollisuutemme rakentavaan toimintaan ovat suljetut.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen vapaa kirjoittaja.

Väkivaltaa ei voi eikä saa puolustaa missään oloissa.